Donald Trump NATO liikmesriikide kohtumisel 25. mailFoto: AFP / Scanpix
Maailm
5. juuni 2017, 13:33

Washington Post: kes usub, et USA hakkaks Eesti pärast Venemaaga sõdima? (48)

Washington Posti arvamustoimetaja Charles Krauthammer küsib: kes usub, et Ameerika läheks tõepoolest Eesti pärast Venemaaga sõtta? 

Venemaa tõkestamine on vaevuusutav bluff, kirjutab Krauthammer. "Isegi Teise maailmasõja järgse külma sõja ajal "ähvardasid" väga resoluutsed presidendid Eisenhower ja Kednnedy Venemaad "tohutu kättemaksuga", kuni tuumasõjani välja. Kuid kas oleksime tõesti ohverdanud New Yorgi Berliini eest? Keegi ei olnud selles kindel - ei Eisenhower, ei Kennedy ega ka mitte Hruštšov. Ometi piisas sellest, et hoida maailmas rahu vähemalt 70 aastat."

Krauthammer meenutas, et Trump keeldus hiljuti toimunud NATO kohtumisel otsesõnu välja ütlemast, et USA on alati täitnud oma kohustusi vastavalt artikkel 5-le. "Asi polegi selles, et kui Trump oleks need maagilised sõnad öelnud, oleksid kõik 100% kindlad olnud, et tõrjuksime tagasi kõik need Venemaalt Eestisse imbunud rohelised mehikesed, kes Krimmigi tungisid. Kuid et Trump keeldus neid sõnu välja ütlemast, vähendab see tõenäosust, et Putin mõne NATO liikmesriigi vastu astudes Ameerikaga arvestab."

Pärast NATO liikmesriikide kohtumist Brüsselis teatas ka Saksamaa liidukantsler Angela Merkel nimesid nimetamata, et  Euroopa ei saa enam teistele loota.

Angela Merkel ja Donald Trump Foto: Reuters / Scanpix