Tõnis ErilaidFoto: Tiina Kõrtsini
Blogid
19. juuni 2017, 04:00

Kuidas viimasel hetkel püüti korda hoida (2)

Venelased olid kümnete tuhandete kaupa sisse tulnud, kui Eesti võimud püüdsid veel viimasel hetkel hoida korda. 19. juunil 1940 ilmusid teated, et kõigil palutakse öist liikumist piirata kella 11 õhtul kella viieni hommikul. "Politseile on tehtud korraldus kontrollida tänavatel, parkides, platsidel, teedel jne. liikujaid tähendatud ajavahemikul ja neid vajaduse korral kinni pidada," märgib Rahvaleht. Politseitalituse direktor andis veel erikorralduse, et alkoholi võib müüa ainult kella 22.30. Kinod ning kohvikud tuli sulgeda ja avalikud ettekanded lõpetada hiljemalt kell 11 õhtul.

Nende käskudega koos avaldati sõjavägede ülemjuhataja määrus, mis keelas koosolekud, rongkäigud ja meeleavaldused kuni 1. juulini 1940. Väljaspool kinniseid ruume keelati pildistada ja filmida. Fotoaparaati ei tohtinud kaasaski kanda, tahad sa pildistada või mitte. Samal päeval teatati, et erakorraliste aegade tõttu jäävad ära võidupüha ulatuslik pühitsemine ja isegi Mustvee laulupidu 24. juunil.

Paraku oli Ždanov juba Tallinna jõudnud. 20. juunil peeti keeldudest hoolimata kihutuskoosolek ja järgmisel päeval juba miitinguid ja rongkäike kogu riigis. Õhtul astus ametisse Varese valitsus.