Tõnis ErilaidFoto: Tiina Kõrtsini
Blogid
22. juuni 2017, 04:00

Kuidas pulmalised imekombel veehauast pääsesid

Jaanilaupäeval 1924. aastal jõudis ajalehtedesse hingekraapiv lugu pulmaliste hädast Peipsi järvel, mis siiski imekombel õnnelikult lõppes.

Pühapäeval, 15. juunil oli Kulje külas elanud kaupmees üürinud aurulaeva Iida, et uhkelt Räpinasse laulatusele sõita, pulmalised pardal. Hommikul poole üheteistkümne paiku teele asudes oli järvel nõrk tuul, mis hiljem tormiks pööras.

"Beresje küla lähedal jäeti laev seisma, et vett välja valada, sest kütteruumi oli juba nii palju vett kogunud, et võimata kütta oli. Juhtumisi ja teadmatuses jäeti laev niisugusse kohta seisma, kus lained kõige tormilisemad olid. Kahjuks ei olnud laeval päästepaate ega -rõngaid, kuna Beresje küla elanikkudest keegi heaks ei arvanud päästma tulla, vaatamata selle peale, et laev ainult umbes 50 sülda kaldast eemal oli ja inimesed kaldal seisid," kirjutab Postimees.

Viimasel hetkel enne laeva põhjaminekut jõudsid piirivalvurid appi. Suurem jagu pulmalisi jõuti ära tuua, neli jäid veel laeva, kui see põhja läks. Õnneks ulatus korsten pinnale ja inimesed said sellest kinni hoida. Pulmaliste kraam oli kõik rikutud ja laev põhjas. Kas imekombel pääsenud pruutpaar laulatati või mitte, ei räägi ükski ajaleht.