Foto: Reuters / Scanpix
Maailm
22. juuni 2017, 10:31

Trumpi uus plaan: Mehhiko piirile tulgu päikesemüür (5)

Ameerika president Donald Trump armastab presidendivalimiste võidust hoolimata endiselt rahva ees kõnesid pidamas käia. Kolmapäevasel külastusel Iowa osariiki kordas president oma suurimaid hitte, kuid lisas neile uusi mõtteid, näiteks Mehhiko piirimüüri uue plaani. Presidendi tunniajast kõnet kuulas pealt 5000 inimest.

"Me muudkui võidame, võidame," tsiteeris Ühendriikide president oma üritusel Iowas DJ Khaledi tuntud laulu ("All I Do Is Win" - toim.). Enne seda kurtis ta, et tema vastu "käib üks petiste nõiajaht". Kuigi president on juba ammu valimised võitnud, näib, et rahva ees kampaaniakõnede-laadseid sütitavaid kõnesid pidada meeldib talle endiselt. Tema kolmapäevases kõnes leidus aga mõningaid vastuolusid, märgib CBS.

Vaid mõned tunnid varem leppis presidendi 2020. aasta meeskond (Ameerikas on üldiselt kombeks, et pärast esimest valitsusaega esindab ametis istuv president ka järgmistel presidendivalimistel oma erakonda) kokku korjandusürituse detailides. Rahakogumisüritus toimub 28. juunil Trump Hotelis. Oma kõnes ütles president aga, et teda ükski annetaja ega rahaline toetaja ei mõjuta. (Tõsi küll, Trump ei öelnud, et raha ta üldse vastu ei võta.)

President lubas teda kuulama tulnud inimestele, et juba õige pea kavatseb ta kongressile tutvustada uut seadusakti, mis takistaks immigrantide ligipääsu hoolekandeteenustele esimese viie riigis viibitud aasta jooksul. Praegu kehtiva seaduse järgi ei ole paljudel immigrantidel viie aasta sees niigi õigust riiklikele toetusprogrammidele taotlusi esitada. Kuidas Trumpi ettepanek praegusest korrast erineb, pole teada. President ise väidab, et "pärast aastatepikkust anarhiat" hakkab USA lõpuks ometi immigratsiooniseadustega midagi ette võtma.

Seejärel rääkis ameeriklaste president oma lemmikplaanist: Mehhiko piiri äärde kavandatavast müürist. Nägemus sellest, kes müüri eest maksab, on Trumpil aga pisut muutunud. Nüüd kavatseb ta ehitada "päikesemüüri", mis kogub päikeseenergiat "ja maksab enda eest ise". "Sedasi peab Mehhiko müüri eest palju vähem maksma ja see on hea," ütles Trump. Mehhiko on varem keeldunud igasugusest piirimüüri eest tasumisest.

Foto: Reuters / Scanpix

Täna tuleb välja ka vabariiklaste kiivalt salajas hoitud uue tervishoiureformi eelnõu. Trump ei avaldanud uuest eelnõust ühtegi fakti, kuid kaitses enda seni ebaõnnestunud katseid ravikindlustussüsteemi muuta sellega, et on vaid viis kuud ametis olnud.

Hoolimata sellest, et Trumpi väljaütlemised pole oma olemuselt väga muutunud ning tema kõnes oli vasturääkivusi, sai president siiski kaasmaalaste tormilise aplausi osaliseks.