Harju Maakaitsepäev 2017Foto: Teet Malsroos
Galeriid
23. juuni 2017, 16:06

SUUR VÕIDUPÜHA GALERII | Julgemad said maakaitsepäeval ka tanki katsuda (5)

Kiili vallas toimus XXII Harju Maakaitsepäev, kus jätkus tegevust terveks võidupühaks nii suurtele kui väikestele. Esmakordselt sai näha ka tanki - Briti liitlaste soomusmonstrumit Challenger, pauku paraku ta ei teinud.

Traditsioonidega hoiame elus ühiseid mälestusi ning toredaid hetki. Maakaitsepäev on isamaaline üritus, mis on pühendatud võidupüha auks. Meie maakonnast Harjumaalt alguse saanud maakaitsepäeva tähistamise komme on olnud eeskujuks kõikide sarnaste maakaitsepäevade korraldamisele kogu Eestis ja on muutunud üleriigiliseks traditsiooniks. Meile on oluline tähistada üheskoos meie vabadust, ühiseid väärtuseid ja aateid.

Maakaitsepäeval demonstreeritakse pealtvaatajatele kaitsejõudude ja erinevate jõustruktuuride tehnikat ja varustust ning peetakse maha üks tõeline lahingutegevus. Ajaloolise vaatemängu toob pealtvaatajateni ajalooklubi Frontline eesti, kes jäljendab Eesti Vabadussõja lahinguid. Läbi selliste ürituste õpimegi oma maad kaitsma ja enda eest seisma.

Et olla oma rahvale lähemal viiakse Harju Maakaitsepäeva igal aastal läbi erineva omavalitsuse haldusterritooriumil. Maakaitsepäev on üheks võimaluseks noortel näha ühtses rivis Kaitseliidu Harju ja Tallinna malevat, naiskodukaitsjaid, kodutütreid, noorkotkaid, Politsei- ja piirivalveametit, päästeametit ning teisi jõustruktuure.

Esimene maakaitsepäev toimus 1996. Aastal Rae vallas Jüris. Isamaalise ürituse lipukirjaks sai "Mees sa pead kodu kaitsma!" Maakaitsepäeva üldiseks eesmärgiks oli ja on tutvustada Eesti elanikele ja eelkõige meie noortele eriteenistuste ja kaitsejõudude ülesehitust ning julgeolekualast kaitsevõimet.