Mosulist pääsenud inimesed liiguvad lahingutandrist eemale.Foto: Reuters / Scanpix
Maailm
24. juuni 2017, 18:23

ISIS tapab Mosulist põgenevaid inimesi (36)

Iraagis asuvas Mosulis linnas on tuhandeid tsiviilelanikke, kes on jäänud Iraagi valitsusvägede ja ISISe vahel peetavates lahingutes tule alla, ÜRO töötajate väitel kasutab ISIS tsiviilisikuid inimkilbina ja tapab linnast lahkujad. Täna avas Iraagi armee põgenemiskoridorid sissepiiratud Mosuli vanalinna tuhandetele elanikele, kirjutab Reuters.

ISIS kaitseb end Mosulis meeleheitlikult, sest see on nende väljakuulutatud kalifaadi pealinn. Ameeriklaste väljaõpetatud üksused võitlevad Mosulis iga maja pärast, et viia ellu strateegiline plaan – lahutada praegu kompaktselt paiknevad ISISe üksused üksteisest.

Lahingutele andis veelgi hoogu 850 aasta vanuse al-Nuri mošee õhkimine ISISe poolt neljapäeval. Valitsusväed ei pidanud nüüd enam kartma, et mõni mürsk või miin tabab iidset templit ja suurtükituli muutus varasemast intensiivsemaks. Al-Nuri mošees kuulutas ISISe juht Abu Bakr al-Baghdadi 4. juulil 2014. aastal end kõikide muhameedlaste kaliifiks. Mosulis elas toona kaks miljonit inimest.

ÜRO teatel on keset lahingut elavad Mosuli tsiviilelanikud pidevas surmaohus, täna on teatatud 12 tsiviilisiku surmast ja sadadest haavatutest. ÜRO koordinaatori Iraagis Lise Grande sõnul on vanalinnas peetavad lahingud ägedad ja sealsed elanikud äärmises ohus. Teada on, et ISIS ei luba tuhandeid, võib-olla isegi kümneid tuhandeid inimesi linnast lahkuda ja kasutab neid inimkilbina. Mitmed Mosulist põgeneda proovinud inimesed on ISISe võitlejate poolt tapetud.

Esimese kahekümne minuti jooksul pääses Mosulist põgenema sadakond tsiviilelanikku. Nad kõik olid väisnud, hirmul ja näljased. Ühe naise sõnul oli neil viimase nädala jooksul süüa ainult leiba ja õnneks oli neil ka vett.

Iraagi ametnike ja abiorganisatsioonide andmetel on ISISe kontrolli all olevas Mosuli vanalinnas veel vähemalt sada tuhat tsiviilisikut, neist ligi pooled lapsed. Neil napib vett ja toitu, puudub arstiabi.