Süüria naine mässuliste lipugaFoto: Reuters / Scanpix
Maailm
27. juuni 2017, 11:52

USA: Süüria diktaator plaanib oma rahva vastu järgmist keemiarünnakut (12)

Valge Maja pressisekretärilt Sean Spicerilt tuli eile teade, et Ühendriikidele teada olevalt võib Süüria plaanida järgmist keemiarünnakut. USA hoiatab Süüria presidenti Bashar al-Assadi, et sellisel juhul peab ta "maksma ränka hinda".

CNN kirjutab, et esmaspäeva õhtul avaldatud aruande kohaselt on USA väed tuvastanud tegevust, millest võib järeldada, et Assadi režiim valmistub järgmiseks keemiarelvade rünnakuks oma rahva vastu. Millised need "potentsiaalsed ettevalmistused", nagu dokumendis kirjas, täpsemalt on, ei ole teada. Küll aga ähvardab USA, et sellist sammu juba niisama ei jäetaks ja Assadile makstaks rünnaku eest kurjalt kätte. 

4. aprillil vapustasid maailma õõvastavad pildid ja videod Süüria tsiviilisikutest Idlibi provintsist, mis on Süüria mässuliste käes. Inimesed, sealhulgas lapsed, ei suutnud hingata, ajasid suust vahtu välja ja surid lämbudes. Kolm päeva hiljem ründasid USA väed lennubaasi, milles hoiti Süüria sõjaväe lennukeid - neidsamu, mida keemiarünnakus kasutati. Rahvusvahelised keemiarelvade eksperdid kinnitasid, et Süüria diktaator kasutas oma rahva ründamisel sariini või sellega väga sarnast ainet. Režiim ise süüdistas toonases rünnakus terrorirühmitusi.