Foto: Kuvatõmmis
Eesti uudised
27. juuni 2017, 20:53

Venemaa rahuaktivistid viivad Rootsi suurõppuse ajal Ahvenamaal läbi rahuõppuse (6)

Rootsis toimub septembris suurõppus Aurora 2017 ning samal ajal kogunevad Ahvenamaale Venemaa ja Rootsi rahuaktivistid, kes enda sõnul viivad seal läbi rahuõppuse.

Ahvenamaal toimub 8. – 10. septembril Åland17 nimeline üritus, mis toob kokku kolmkümmend Rootsist ja Venemaalt pärit rahuaktivisti, edastas Verkkouutiset.

Samal ajal toimub aga Rootsis viimaste aastakümnete suurim õppus Aurora 2017 ning Venemaa Lääne sõjaväeringkond viib samal ajal läbi oma suurõppuse Zapad 2017, milles osaleb 100 000 sõjaväelast ja millest samuti kujuneb Venemaa ajaloo üks suurimaid õppusi.

Ahvenamaal kogunevad aktivistid on oma ürituse nimetanud aga "rahuõppuseks", mille stsenaariumi kohaselt mängitakse kahe päeva jooksul läbi olukord, kus suhteline rahulik periood kulmineerub lõpuks sõjaks.

"Rahuõppuse" läbiviijate teatel on õppuse eesmärk tutvuda ülemaailmse rahuliikumise tugevate ja nõrkade külgedega, luua vahetuid kontakte ning arendada rahuõppust, kui töövahendit rahu tagamiseks maailmas.

Ahvenamaa pole valitud rahuõppuse läbiviimiseks juhuslikult, kuna Ahvenamaa on vastavalt Rootsi ja Venemaa vahelisele kokkuleppele olnud demilitariseeritud juba viimased 150 aastat.

Åland17 rahastajaks on Stockholmis asuv fond Fredsförening ja eraannetajad.