Foto: Daisy Lappard
Mitmesugust
28. juuni 2017, 07:57

Manona Paris: "Abikaasa hiilib nendel paanikamajanduse hetkedel enamasti vaikselt lastega toast välja."

Puhkus! Tundub, nagu kogu maa hingaks vaikse kergendusega, et saab viimaks ometi puhata ja mängida. Viibida hetkes, mitte kiirustada, arvestada ega muretseda.

Nende ridade kirjutamise ajaks on mul kolm puhkusepäeva juba ära kasutatud. Mida ma olen teinud? Pesnud ära kaks külmkappi, teinud autole süvapuhastuse, sortinud purke ühest kastist teise (abikaasa imestunud pilkude saatel), pakkinud neli korda suveriided ühest kotist teise ja ohanud juba pagan teab mitu korda, mida kõike ma tahaks veel teha, aga ei jõua. Oleksin tahtnud kardinaid pesta, sahtleid puhastada, veel kord kappe korrastada. Ja üleüldse – aknad on halvasti pestud, seinad plekke täis ja rõdu alumine äär kummaliselt must. Abikaasa hiilib nendel paanikamajanduse hetkedel enamasti vaikselt lastega toast välja.

Vahel mõtlen, kuhu kadus see muretu tüüp, kes puhkuse esimesel päeval saatis parimale sõbrannale teate: «Arva ära, mis me tegema hakkama? Õige, mitte midagi!» Kelle jaoks peamine mure oli see, et jumala eest ei peaks esivanemate juures kappe ega aknaid kraamima hakkama.

Eks ta sai 20 aastat vanemaks, lapsed ja arusaama, et puhaste kappidega on elu tegelikult ilusam. See vanem mina peab aga endale meenutama, et ka nooremana mitte midagi tegemine sisaldas omal ajal üsna häid punkte. Nagu näiteks alasti varahommikul ujumas käimine, kaaslaseks vaid kohvitass ja raamat. Suure kivi peale ronimine ja unistamine sellest, mis vaid pähe tuli, sinna juurde uskumine, et just nii lähebki. Isegi kui unistused olid stiilis «Lendan Kuule ja saan seal kuningaks». Lugemine järgmise koidukumani. Hääletamine esimese uitmõtte ajel sinna, kuhu mõte pidama jäi.

Puhkus taastab jõu, aga selleks ei pea ilmtingimata lakke vaatama ega paaniliselt koristustöid otsima. Killuke siit ja sutsuke sealt ning jälle valitseb tasakaal. Tegelikult on saatusel mulle varuks plaan. Nimelt veedan ma järgmised paar nädalat autos mustlase kombel koos oma kahe lapsega Euroopat avastades, eemal püsivast internetiühendusest.

Annan endale aru, et suure tõenäosusega vajan ma pärast seda seiklust ise omamoodi puhkust, kuid eks siis ole mul tasakaaluks ja teistmoodi lõõgastuseks käepärast Naistelehe tegus ning nupukas toimetus, kes seniks tegevtoimetaja Inge Mehide targa juhtimise ajal toimetab. Seniks aga imeilusat suve!

Sel nädalal soovitan …

  • innustuda Dekoltee kuninganna elurõõmust.
  • saata lapsed kööki ise endale süüa tegema.
  • õppida linast riiet hooldama, et see laulupeorongkäigus korralikult säraks.