Foto: Arno Saar
Eesti uudised
28. juuni 2017, 09:06

Õiguskantsler: tööandja võib tervisekontrollist keelduja vallandada (17)

Õiguskantsler Ülle Madise hinnangul on tööandjal õigus usalduse kaotamise tõttu lõpetada tööleping töötajaga, kes ei lähe tööandja korraldatavasse tervisekontrolli.

Analüüsinud tööandja korraldatavate tervisekontrollide kohustuslikkust, leidis õiguskantsler, et töötervishoiu ja tööohutuse seaduse sätted on kooskõlas põhiseadusega osas, milles kohustuslikule tervisekontrollile on allutatud ka need töötajad, kelle terviseseisund ei mõjuta vahetult teiste inimeste elu ja tervist, vahendab ERRi uudisportaal.

Kui töötaja ei ole nõus laskma tervist kontrollida, on tööandjal tulenevalt töölepingu seadusest õigus usalduse kaotuse tõttu tööleping erakorraliselt üles öelda, kui ei saa mõlemapoolseid huve järgides eeldada töösuhte jätkamist, märkis Madise.

"Näiteks kui töötaja tervisekontrollis ei käi, võib tekkida põhjendatud kahtlus, et töötaja varjab tööandja eest töösuhte seisukohalt olulist teavet," kirjutas Madise tema poole pöördunud ettevõtjale.

Lisaks tuleks tööandajal enne lepingu ülesütlemist töötajat hoiatada, et töötaja saaks oma käitumist vastavalt muuta ja töölepingu ülesütlemist vältida, lisas õiguskantsler.