Tere! Teile on Telegram! Osa 6 Mariann Joonas, Anu Saagim, Jevgeni Krištafovitš, Aivar HallerFoto: Jörgen Norkroos
Inimesed
20. juuli 2017, 18:58

"Tere, teile on Telegram!" otsesaade täna õhtul kell 18, saade on jälgitav ka Õhtulehe Facebooki lehel

"Tere, teile on Telegram!" kuues saade - külas käisid haridusettevõtja Aivar Heller ja jurist Jevgeni Krištafovitš (12)

"Tere, Teile on Telegram!" kuuendas saates - Õhtulehe loovjuht Anu Saagim ja Telegrami peatoimetaja Mariann Joonas, kes toovad teieni põnevad konspirituaalsed ja alternatiivsed teemad. Saate peakülaline oli seekord haridusettevõtja, mentor ja koolitaja Aivar Haller, kellega koos võeti ette haridussüsteem - kas see teenib ikka praegusel kujul õpilasi endid või vormib see hoopis kasulikke sipelgaid süsteemi jaoks? Haller on öelnud ka, et praegusel hetkel on majandus kaaperdanud hariduse: "Nüüd on meil vaja kaaperdada majandus ja ma tean kuidas seda teha!”
Tere! Teile on Telegram! Osa 6 Mariann Joonas, Anu Saagim, Jevgeni Krištafovitš, Aivar Haller



Järje sai ka eelmisele saatele järgnenud siseruumides suitsetamise saaga
ja stuudiosse tuli jurist ja poliitikategelane Jevgeni Krištafovitš, kes
alustas hiljuti noorte juutuuberite harimist teemal, kuidas suhelda
õiguskaitseorganitega, kui pahandus tehtud. Loomulikult sai ka skandaalitar juristilt ise järgi uurida, millised on tema õigused ja kohustused seoses eelmisel nädalal laineid löönud "kanepisaagaga"!

Aivar Haller Foto: Youtube.com

Kes on Aivar Haller? 

Aivar Haller (55) on intervjuudes võrrelnud oma elu Ameerika raudteega. Tõkkejooksjana püstitas ta kunagi Eesti rekordeid, samas pääses läbi tiheda konkurentsisõela Eino Baskini stuudiosse näitlejaks. temast sai ka edukas ärimees. Uskumatu, kuid tõsi, aga ühel päval viis relvaäri Halleri vanglasse. Peale vanglast vabanemist alustas mees tööd konsultantkoolitajana. Halleri abi said nii tippsportlased eesotsas judoka Aleksei Budõliniga, kui ka suurfirmade juhid. 

Kergejõustikust ja teatrist taandumise järel sukeldus Haller koos Tiit Pahkeri, Urvo Martensi, Tõnu Lume ja Priit Künnapasega ärimaailma ning tõmbas edukalt käima sporditarvetega tegeleva firma West Sport. Ehkki Halleril õnnestus äri tegemine suurepäraselt, sekkus ta päevavalgust kartvasse relvaärisse, mistõttu oli ka vanglasse sattumine möödapääsmatu. Vanglamüüride vahele astumise elas Haller vapralt üle. 1994.-1996. aastani vanglas istunud mees tegeles seal eelkõige õppimisega

«Mul ei ole elus kunagi olnud teist nii lahedat ja sisutihedat õppimisaega,» on ta kunagi Postimehele antud intervjuus nentinud. «Kõlab võib-olla nõmedalt, kuid aeg-ajalt olen ma vanglast puudust tundnud. Naljaga pooleks olen öelnud, et igale mehele kuluks ära kaks kuud üksikvangistust. Selleks ei pea muidugi kriminaalkurjategijaks hakkama.»

Peale vanglast vabanemist elas Haller mõnda aega Ameerikas. "USAs ütles üks õpetaja mulle: tähtis pole tõsiasi, kes sa oled olnud, oluline on, kes sa tahad olla. See arusaam vabastas mu sisemise potentsiaali, tõi mulle tohutu kergenduse ja vabanemise. Tore oli kogeda, kui lihtsalt võeti USAs eksimust, mis mulle Eestis tundus katastroof.»

Pärast vanglat jätkas Haller lühikest aega West Spordis ja müüs seejärel oma osaluse. Ta hakkas tegutsema sporditarvetefirmas Nike. «Sealse töö hüve oli võimalus koolitada end maailma parimate koolitajate juures,» lausus Haller. «Toona tutvusin Peep Vainuga. Minu jaoks oli suur üllatus kohata Eestis maailma tipptasemel koolitajat. Tegime ühiselt paar projekti, need õnnestusid ja jätkasime koostööd osaühingus Vain & Partnerid »

2001. aastal otsustas Haller kirjutada raamatu. «Kuna mu põhitegevus on juhtide koolitamine, siis tahtsin kirjutada sellealase käsiraamatu. Otsuse tegin New Yorgis. Samal õhtul käisin ühes raamatukaupluses, kus oli terve korrus täis juhtimisõpikuid. Mõtlesin, et siia ma küll midagi tolmu koguma ei kirjuta.»

Ekskergejõustiklasena mõistis Haller, et hoopis sport on maailma võimsaim meedium. Haller kirjutas üheksa kuuga sportlastele suunatud raamatu ja saatis 60 superstaarile üle maailma. «Neist nelikümmend vastasid ja viisteist ütlesid, et väga hea raamat. Nad nõustusid selle levikule oma lugudega kaasa aitama. Neist tuntumad kujud on Sergei Bubka, Manuela di Centa, Pernilla Wiberg, Kip Keino, Ilie Nastase, Deng Yaping, Robby Naish.»

Täna ütleb mees, et tema elu on muutunud süsteemsemaks ja ohjad on tema enda käes.

Jevgeni Krištafovitš Foto: Eesti Päevaleht

Kes on Jevgeni Krištafovitš?

"Olen jurist ja inimõiguslane," tutvustab ennast Jevgeni. "Ma sündisin Tallinnas, vene perekonnas, lõpetasin Tartu Ülikooli, räägin vene, eesti, inglise ja prantsuse keelt, mul on magistrikraad õigusteaduses. Seetõttu ma reageerin alati valuliselt ebaõiglusele riigi poolt mitte ainult kui kodanik, vaid ka kui jurist. Pean seda mitte ainult oma õiguseks, vaid kohuseks, muuta meie riik inimlikumaks, et seadused oleksid kasulikud eeskätt mitte ametnikele, vaid kodanikele. Meile kõigile."

"Ma tahan, et iga Eesti inimese elu oleks lihtsam. Oleks lihtne leida
töö, luua perekond, saada kvaliteetset haridust ja arstiabi. Ma ei usu,
et raskused karastavad – olen kindel, et mugav riik tagab
sotsiaal-majandusliku kasvu, teaduse, kultuuri, äri kasvamise ning on
võimu tõhususe garantiiks kõikides selle väljendusvormides. Mugavad
seadused on tõusutee, sild tulevikku, kus nende täitmine on lihtne, aga
rikkumine on ebasoodne.

"Ma olen jurist ja mulle meeldib leida keerulistele ülesannetele
ebastandardseid lahendusi. Olen kindel, et Eesti inimeste enamike
probleemide allikaks on populism, ülereguleerimine ja ebapiisav
ühiskondlik kontroll riigi üle ning poliitiline korruptsioon. Mugavad
seadused, eraisikute privaatsus ja läbipaistev riigijuhtimine on
ideaalne tingimuste mehhanism edukaks ja rahulikuks eluks, mis tagab
sotsiaalsed hüved, rahalise jõukuse ja turvalisuse igale meie riigi
elanikule."

"Minu töö vabaühenduste sektoris on olnud tulemuslik väga erinevates
valdkondades. Ma töötasin üle kümne aasta hariduse, noorsootöö ja
lõimumise valdkonnas. Kolleegidega Euroopa Algatuste Keskusest viisime
läbi rahvusvahelisi projekte, mis on seotud hariduse, seadusloome,
inimõiguste kaitse, julgeoleku, meediavabaduse ja e-teenustega Ukrainas,
Moldovas, Lätis, Venemaal, Valgevenes ning teistes riikides. Täna on mul
hea meeskond ausaid ja kompetentseid inimesi, kelle teadmisi ja kogemusi
on tarvis rakendada kogu Eesti hüvanguks. Ausus ja kompetentsus on eduka
ühiskondliku ja poliitilise tegevuse pant ning selle tegevuse
läbipaistvus on takistuseks populismile ja korruptsioonile."

Aivar Halleri ja Jevgeni Krištafovitšiga kohtume Õhtulehe veebi otsesaates "Tere, teile on Telegram!", saade on järelvaadatav ka Õhtulehe Facebooki lehel.