SIGNAALIPÜÜDJA: Punaselt kääbuselt Ross 128 või selle tähe piirkonnast tulnud salapärased raadiosignaalid püüdis mais kinni Puerto Ricos asuva Arecibo observatooriumi raadioteleskoop. Professor Abel Méndez (väikesel pildil) loodab, et läinud pühapäeval korraldatud uued uuringud suudavad salapära hajutada. Foto: VIDA PRESS
Maailm
20. juuli 2017, 21:08

Kosmosest saabusid saladuslikud signaalid, kas märk maavälisest elust? (46)

Arecibo observatooriumi raadioteleskoop Puerto Ricos salvestas punaselt kääbustähelt Ross 128 tulnud raadiosignaalid. Teadlased ei välista, et tegemist on märgiga maavälisest elust, vahendab telekanal n-tv.

Punased kääbustähed on väikesed ja suhteliselt jahedad tähed. Maalt neid palja silmaga ei näe. Punane kääbus Ross 128 asub Maast 10,9 valgusaasta kaugusel Neitsi tähtkuju lähistel. Tänavu mais jälgisid teadlased seda kääbustähte Arecibo observatooriumi raadioteleskoobiga Puerto Ricos.

Suur oli üllatus, kui raaditeleskoop fikseeris 10 minuti jooksul kääbustähelt saabuvaid raadiosignaale, mis olid vahemikus neli kuni viis gigahertsi, rääkis ajakirjanikele Arecibo observatooriumis vaatlust juhtinud professor Abel Méndez. Samal ajal jälgitud tähed Wolf 359, Gliese 436 ja veel mõni sarnaseid signaale välja ei saatnud.

Teadlastel puudub signaalidele esialgu seletus. Välja on pakutud ka võimalus, et signaalid saatsid meie koduplaneedi Maa poole mõne maavälise tsivilisatsiooni asukad.

Teatavasti otsib organisatsioon SETI (Search for Extraterrestrial Intelligence, eesti keeles Maa-välise intelligentse elu otsing) märke maavälistest tsivilisatsioonidest  alates 1961. aastast. Esmalt keskenduti kosmosest tulevate raadiosignaalide leidmisele. Täpsemalt otsiti signaale, mida saaks tõlgendada kui intelligentsete olendite saadetuid. 1974. aastal saatis SETI esimese spetsiaalse sõnumi Päikesesüsteemi-välistele olenditele just Arecibo observatooriumist, kus nüüd salapärased raadiosignaalid salvestati.

Äkki on värskelt saabunud signaalid tõepoolest vastus SETI 43 aasta vanusele läkitusele, on arvanud nii mõnigi astronoom.

Oodatakse uue uurimise tulemusi 

Läinud pühapäeval uuriti punast kääbust Ross 128 uuesti ja seda lausa seitsme raadioteleskoobiga. Tulemused peaks selguma selle nädala lõpuks. Kui uusi raadiosignaale ei fikseeritud, siis on mais salvestatud signaalid veelgi saladuslikumad.

Tasub meenutada, et mullu augusti lõpul püüdis Vene raadioteleskoop RATAN 600 juba 2015. aasta 15. mail kinni 95 valgusaasta kaugusel asuvalt tähelt tulnud eriskummalise signaali, mida esialgu peeti samuti maavälise elu märgiks. Paar päeva hiljem tunnistasid Vene astronoomid, et paraku oli ikkagi tegemist maapealset päritolu signaaliga, mille põhjustas tõenäoliselt üks Vene sõjasatelliit.

Professor Abel Méndez ei usu, et Ross 128-lt tulnud signaalid pärinevad mõnelt satelliidilt. “Raadioteleskoop on satelliitide signaale küll sageli kinni püüdnud, kuid mitte kunagi varem ei ole satelliidid selliseid signaale välja saatnud,“ arutles teadlane.

Kui aga selgub, et saladuslikel raadiosignaalidel ikkagi pole seost maavälise eluga, siis jätkatakse uuringuid uue hooga. SETI endine juht Jill Tarter näiteks usub, et inimkond veendub järgmise 20–30 aasta jooksul maavälise elu olemasolus.

“Hallo, kosmosetulnukad, andke endast märku!”

SETIst välja kasvanud METI (Messaging to Extraterrestrial Intelligence, eesti keeles sõnumid maavälisele intelligentsele elule) panustab maavälistele tsivilisatsioonidele mõeldud sõnumite koostamisele ja saatmisele.

METI president Douglas Vakoch on veendunud, et inimkond saavutab maavälise eluga kontakti 2035. aastaks, vahendab portaal Science World Report.

Selle eesmärgi saavutamiseks peavad aga teadlased koostama senisest tugevamaid signaale. Samuti tuleb maailmaruumi saadetavad raadiosignaalid varustada käsiraamatutega, mille abiga potentsiaalsed maavälised jõud suudaksid meile vastata või leida tee Maale.

Võib-olla on praegu Maalt saadetavad signaalid liiga lihtsad ja kõrge arengutasemega tulnukad ei saa aru, et need on samuti märgid intelligentsest elust. Võib-olla puudub neil aga lihtsalt arusaam, kuidas neile signaalidele vastata. Seetõttu ootab Douglas Vakoch teadlastelt senisest arukamate signaalide koostamiseks kiiret panust. METI kavatseb hiljemalt 2018. aasta lõpul saata maailmaruumi senisest arusaadavama sõnumi, vahendab Stern Online.

Samas jääb küsimus, kas maaväline elu ikka on intelligentne? USA kosmoseagentuuri NASA teenistuses kuni mullu detsembrini töötanud täheteadlane Ellen Stofan on küll kindel, et inimkond kohtub tulevikus maavälise eluga, kuid seejuures ei ole ta sugugi kindel, et tegemist on mõtlevate olenditega. Võib-olla piirdub maaväline elu ainult mikroobidega.