ÕPPUSTEL VISBYS: Kaitseväe sõidukiregistrit peab kaitseministeerium. Selle andmeid ei antud välismaistele firmadele töötlemiseks. Foto: AFP / Scanpix
Maailm
24. juuli 2017, 04:00

Dagens Nyheter: paljastati Rootsi luureagentide isikuandmed? (2)

Rootsi teeliiklusamet loovutas juhiloaregistri koostamise ja täiendamise riigihankega IBMi Tšehhi tütarettevõttele. Dagens Nyheteri väitel võivad sealtkaudu nüüd avalikkuse ette jõuda ka kõigi Rootsi kodu- ja välismaal tegutsevate luureagentide isikuandmed.

Halvemal juhul võib julgeolekupolitsei Säpo agentide elu ohtu sattuda, väidab Dagens Nyheter, sest tšehhidest IT-spetsialistide kohta ei tehtud mingit turvaanalüüsi, kui nad lubati salajastele andmetele ligi. Dagens Nyheteri konsulteerinud anonüümne julgeolekutöötaja märkis, et agendid ei pruugi isikuandmete lekkimisest teadagi ega kasuta seega paljastumise puhul tavapäraseid ennetusvõtteid.

Dagens Nyheteri teatel korraldati riigihanked juhiloa- ja sõidukiregistrite haldamiseks 2015. aastal. Võitjaks otsutusid Tšehhi, Rumeenia, Horvaatia, Serbia, Hollandi ja Soome firmad. Toonane teeliiklusameti juht eksis hankeid korraldades julgeolekualaste seaduste vastu ja nüüd on välismaal Rootsi teede, sildade ja sadamate kohta üksikasjalikud andmed.

Rootsi riigiringhääling SVT väitis eelmisel reedel, et välismaale on jõudnud teave kaitseväe eriti salajase sõidukipargigi kohta, kuid kaitseministeerium lükkas selle süüdistuse tagasi.

Ajakirjanduse andmeil nõudis julgeolekupolitsei juba 2015. aastal, et andmete laadimine ja töötlemine välismaistes serverites tuleb viivitamatult lõpetada ja alustas menetlust teeliiklusameti toonase juhi vastu. Dagens Nyheter peab järjest uusi paljastusi toonud teeliiklusameti skandaali riigivalitsuse suurimaks mureallikaks.