Anett Kontaveit on tõusnud maailma tippu. Foto: ALAIN GROSCLAUDE
Tennis
25. juuli 2017, 22:16

Tennisetipud ja publikuhuvi on olemas, kuid miks ei korraldata Eestis WTA-turniiri? (3)

Eesti tennisel on head ajad, Anett Kontaveit on maailma tippu murdnud ning paneb pea igal nädalal tuhandeid eestlasi endale pöialt hoidma.

Maarjamaal mängimas näeb teda siiski ainult Fed Cupil. Väikese auhinnarahaga ning pigem noortele talentidele mõeldud 15 000 dollarilise auhinnafondiga ITF-turniir teda praegusel karjäärihetkel Pärnusse pallima ei meelita.

Sel nädalal toimuva Merko Estonian Open turniiri peakorraldaja ning tenniseliidu projektijuht Riho Kallus tõdeb, et ühe suure WTA-võistluse korraldamise üle on ta väga pikalt mõelnud.

„See plaan on kogu aeg kuskil kuklas,“ ütles ta pärast turniiri avapäeva lõppu Õhtulehega vesteldes. „Kontaveidi tõusulainel tennis õitseb. Kui Kaia ja Anett kodus mängiks, tooks nad maja täis. Aga kindlasti peaks sellise turniiri korraldamine olema pikaajalisem plaan. Suurte turniiridega ei ole nii, et kui kohalikke mängijad ei ole, jääb võistlus ära. Me oleme seda arutanud nii tenniseliidu juhatuse kui ka potentsiaalsete sponsoritega, aga peavad olema kauakestvad kokkulepped – summad on suured ja risk on ka väga suur.“

Riho Kallus unistab WTA-turniirist Foto: Stanislav Moškov

Tekib ka põhimõtteline küsimus – kas mõttekam on korraldada üks suur turniir või viis väikest nagu sel nädalal suvepealinnas toimuv, kus noored talendid saavad esmakordselt profitennise maitse suhu. On ju sarnasel Tallinnas toimunud madistamisel osalenud ka tänavu Prantsusmaa lahtistel triumfeerinud lätlanna Jelena Ostapenko. 

Üks on aga selge. WTA-turniiri on oluliselt lihtsam korraldada kui meestele mõeldud ATP-heitlust, mis nõuaks veelgi rohkem mammonat.

„WTA 250 000 dollarilise auhinnafondiga turniir on palju reaalsem ja eks tenniseliidu juhatuse liikmed hakkavad tõsiselt selle peale mõtlema.“