Foto: AFP / Scanpix
Maailm
2. august 2017, 20:53

Lisatud Kremli kommentaar!

Trump allkirjastas vastumeelselt uued sanktsioonid Venemaale, Moskva annab vastuse! (50)

Ameerika Ühendriikide president Donald Trump allkirjastas täna USA parlamendi kongressi eelnõu, mis kehtestab uued sanktsioonid Vene Föderatsioonile. Trumpile see ei meeldinud, kuna tema sõnul sisaldab see "mitmeid põhiseaduse vastaseid sätteid".

Valge Maja ametlikus teadandes teatatakse, et uued sanktsioonid määrati ka Korea RDV-le ja Iraanile.

Trump süüdistas kongressi põhiseaduslike volituste ületamises, kuid erimeelsustest hoolimata otsutas ta sanktsioonide eelnõule "riikliku ühtsuse huvides" oma allkirja anda.

Presidendi sõnul tema administratsioon loodab, et kongress hoidub kasutamast seda ebaõnnestunud seadust selleks, et takistada tähtsat koostööd Euroopa liitlastega Ukraina konflikti lahendamisel. 

Samas Trump lubas, et tema administratsioon vaatab tähelepanu ja austusega kongressi eelistusi ja viib need täide vastavuses presidendi põhiseaduslike volitustega.

USA parlament kiitis suure häälteenamusega heaks uued sanktsioonid Venemaa, Iraani ja Korea RDV suhtes.

Kreml andis juba Trumpi sammule oma vastuse. Vene presidendi Vladimir Putini pressišeff Dmitri Peskov ütles, et sanktsioonide de facto karmistamine ei muuda midagi.

"See pole mingi uudis. Asi on selles, et see seaduseelnõu saaks automaatselt seaduseks ka ilma [USA] presidendi allkirjata," märkis Peskov.

Ta tuletas ka meelde, et Moskva on juba seoses Washingtoni käiguga teinud oma vastusammud. Ilmselt viitab Kremli ametnik otsusele saata korraga Venemaalt välja pretsedenditu arv USA diplomaatilisi töötajaid - 755.