Los Angelese kuulsaim staadion Coliseum saab 2028. aasta olümpia eel järjekordse uuenduskuuri.Foto: AFP/Scanpix
Olümpia
2. august 2017, 22:40

Rahvusvaheline olümpiakomitee ja Los Angeles jõudsid kokkuleppele, et 2028. aasta suveolümpia toimub USA metropolis

Rahapatakas kaalus 11 aasta pikkuse ootuse üle

Oletame, et maailm läheks hulluks ja Eesti saaks suveolümpiamängude korraldusõiguse… aga suur spordipidu toimuks alles 2028. aastal. Kõik oleks tore, sest riigil ja elanikel oleks aega mängudeks areenid valmis saada ja korraldus laitmatuks viimistleda. Aga mida mõtleksid sportlased, kes on selleks ajaks juba nii vanad, et karjäär on ilmselt läbi ja unistus kodukamaral olümpiakuld võita jääb täitumata?

Just nii läks ameeriklastega, sest 2024. aasta mänge sihtinud Los Angeles tegi Pariisiga kompromissi: kõigepealt võisteldakse Prantsusmaal, neli aastat hiljem USA metropolis.

Jutt on nii kaugest tulevikust, et suurem osa Eesti praeguseid tippe enam konkurentsis pole. Gerd Kanter valmistub 50 aasta juubelipidustusteks, Heiki Nabi on 43, Ksenija Balta 41, Mart Seim 37, Rasmus Mägi, Julia Beljajeva ja Epp Mäe 36. Isegi kergejõustiku supertalent Johannes Ermil täitub 30. aastaring. Sama lugu on ka ameeriklastega. Vahe on ainult selles, et neil tuleb igal aastal sadu medalikandidaate juurde.

Rahalaevad ootavad

Tavaliselt on korraldusõigusi jagatud kuus-seitse aastat enne mängude toimumist, aga Rahvusvaheline olümpiakomitee (ROK) ei saa enam traditsioone järgida. Et hiiglaslikke spordisündmusi jaksavad ning tahavad viimasel ajal korraldada peamiselt autoritaarsed (Aasia) riigid, meeldib eurooplaste ja põhja-ameeriklaste huvi ROKile sama palju nagu pudel vett kuumal suvepäeval.

Los Angelesele Pariisi eelistamisele leiti peamiselt sentimentaalseid argumente – Prantsusmaa pealinn oli 21. sajandil auhinnast kahel korral napilt ilma jäänud ja pealegi peeti Pariisis viimati olümpiat aastal 1924. Mäletatavasti ei õnnestunud Ateenal olümpiaisasid saja aasta jutuga ära moosida, sest 1996. aasta olümpia anti hoopis Atlantale. Jah, kreeklased said korraldusõiguse kaheksa aastat hiljem, aga juubeliolümpia oleks kõlanud hoopis uhkemalt.

ROKi toonane president Juan Antonio Samaranch (vasakul) ja USA president Bill Clinton (keskel) Atlanta olümpiamängude avatseremoonial. Foto: LUKE FRAZZA

Sarnaselt Pariisile pikalt tähetundi oodanud Los Angeles leebus ning juuli viimasel päeval teatati, et ROKiga jõuti kompromissini. Vastutasuks pressiti ROKilt välja tingimused, mis peaks kindlustama, et olümpia jääb kasumisse. Aastatel 2018-2023 annab ROK Los Angelese korralduskomiteele kokku 150 miljonit eurot, millest osa läheb korralduskomitee töös hoidmise kulude tasa tegemiseks ja ülejäänu jagatakse laiali Lõuna-California noortespordile.

Mida lähemale 2028. aasta jõuab, seda suuremaks toetused kasvavad ja kokku kannab ROK üle vähemalt 1,5 miljardit eurot. Alguses nõudis Los Angeles veelgi hiiglaslikumaid toetusi, aga olümpiakomitee hakkas kartma, et tulevikus tahavad samasuguseid diile teha ka teised kandidaadid.

Peaaegu kõik olemas

Viimati 1984. aastal olümpiatuld võõrustanud Los Angeles on haruldane läänemaailma linn, kus ülisuur osa elanikest on olümpiamängude poolt. Varem ulatus toetus lausa 88 protsendini, pärast edasi lükkumist kahanes see näitaja viie protsendi võrra. Võrdluseks, Pariisi elanikest tahtis olümpiamänge 63 protsenti.

Pealegi jõutaks kasumisse ilmselt isegi siis, kui ROK Los Angelese kuivale jätaks. Erinevalt paljudest linnadest on sisuliselt kõik rajatised juba valmis, eriti suur on kontrast Ateena ja Rio de Janeiroga, kus gigantsed ehitised muutusid kiirelt tondilossideks.

Los Angelese linnapea Eric Garcetti üritab tabada kaugviset kuulsas Staples Centeri hallis, mis on koduks Los Angeles Lakersile ja Clippersile. Foto: MIKE BLAKE

Kui vähegi USA sporti jälgida, tulevad nimed nagu Staples Center (korvpalliliiga NBA klubide Lakersi ja Clippersi koduhall) ja Coliseum (NFLi meeskonna Los Angeles Ramsi staadion) tuttavad ette. Viimases peeti nii 1932. kui 1984. aasta olümpiamängude avatseremoonia ja kergejõustikuvõistlused.

Olümpiaküla pole samuti vaja ehitada, sest sportlased ja ajakirjanikud saavad ööbida USC ja UCLA ülikoolilinnakutes.

Kõik pole siiski lust ja lillepidu. Kriitikud on välja toonud, et praeguste arvutuste järgi jääb tõesti raha ülegi, aga enam kui 10 aasta pärast võib USA ja kogu maailma majanduslik olukord olla hoopis teistsugune. Kui olümpia toimuks juba 2024. aastal, oleks risk oluliselt väiksem.

Pealegi tuleb korraldajatel läbi tuhnida tuhandeid lepinguid, mis olid algselt tehtud 2024. aastaks, aga vajavad uuendamist. Los Angelese linnapea Eric Garcetti ütles LA Timesile, et suuri probleeme ei tohiks paberimajandusega siiski tekkida. ROKi lõplik heakskiit peaks tulema septembri keskel.

Järgmise kümnendi kindlad olümpialinnad

2018. aasta taliolümpia PyeongChang (Lõuna-Korea)

2020. aasta suveolümpia: Tokyo (Jaapan)

2022. aasta taliolümpia: Peking (Hiina)

2024. aasta suveolümpia Pariis (Prantsusmaa)

2028. aasta suveolümpia Los Angeles (USA)