Foto: Alar Truu
Nädala TOP
4. august 2017, 17:23

TOP 5 | Igale pettunule oma valimisliit (9)

Kättemaksuks Keskerakonnale sündinud Savisaare-Ivanova valimisliit, Reformierakonnast väljaheidetud Kristiina Ojulandi ja EKREst lahkuma sunnitud Maria Kaljuste jõudude ühendamisel loodud Meie Tallinn ja parteilastele kohta kätte näidata lootev ärimeeste valimisliit Tegus Tallinn – näib, et parteipoliitikas kõrvetada saanute algatusel loodud valimisliite osaleb tänavu kohalikel valimistel vähemalt sama palju kui erakondi. Tibusid loetakse aga sügisel, ja võtmeküsimuseks saab, kas neile kõigile jagub piisavalt pettunud valijaid.

Kes jääb Savisaarega?

Kui väikseks on kahanenud Edgar Savisaare toetajaskond, võib aimata tema valimisliidu auks korraldatud üritustest. Üks riigikogu liige, mõned endised ja praegused keskerakondlased ja palju tundmatuid nägusid – kas selline saabki olema valimisliidu koosseis? Ning kas põhjust, miks Tallinnas kandideerimisest hoiavad kõrvale mõned Savisaare truud poolehoidjad ja sõbradki, võib otsida sellest, et ärapanijate „Savisaare nimekiri“, mille eesotsas on korruptandid ja korruptsioonikuritegudes kahtlustatavad, on saamas tegelikkuseks?

Nutipõlvkond valima!

Linnaosavalitsuse katusel filmitud muusikavideo venekeelsele poplaulule, milles osaleb Lasnamäe linnaosa vanem; ja igas mõttes algeline arvutimäng, milles peategelane peaminister Jüri Ratas peab rattal sõites vältima teele sattunud lompe ja oravaid – kas niimoodi püüab Keskerakond esimest korda valimiskastide juurde lubatavate 16- ja 17aastaste valijate hääli? Jääme ootama, milline on teistegi erakondade ettekujutus noortepärasest valimiskampaaniast.

Reklaami eest maksad ise

Kui Kanal 2 või TV3 vaatajale vaatab alates augusti algusest meelelahutussaate asemel vastu must ruut, jääb kaks valikut: leppida, et edaspidi näeb vabalevis ainult ETV, ETV2, ETV+, Tallinna TV ja ingliskeelset France24 kanaleid või loovutada iga kuu kümnekas mõnele teleoperaatorile. On arvatavasti ka neid, kes algul reklaamivaba telekogemuse üle avalikult rõõmustavad, ent lõpuks siiski – olgugi et vastumeelselt – telepildi (ja reklaamide) eest maksavad.

Festivaliving

Kõrvulukustav muusika, lärmakas rahvas ja tänavatele jäetud rämps on pea iga suurema muusikafestivali ebameeldivad kõrvalnähtused. Kui ise melust osa saada ei taha, tasub aga kodus pea valutamise asemel kodumaad avastama minna – ja magamiskoht kopsaka summa eest festivalikülalistele jätta.