Isaac Makwalale pole keegi ametlikku selgitust endiselt andnud. Foto: JOHN SIBLEY
Kergejõustik
9. august 2017, 09:32

Stardikeelu saanud 400 meetri jooksu medalisoosik pole siiamaani ametlikku põhjendust saanud

Rahvusvaheline Kergejõustikuliit (IAAF) ei lubanud eile õhtul meeste 400 meetri jooksus starti hooaja edetabelis kolmandat kohta hoidvat Isaac Makwala. Sportlase enda sõnul on ta aga terve ja mehel lihtsalt keelati staadionile sisenemine.

30aastast jooksjat peeti maailmameistriks tulnud Wayde van Niekerki üheks põhiliseks ohustajaks, ent väidetava kõhuviiruse ohvrit IAAF eile õhtul staadionile ei lubanudki.

"Teatan valutava südamega, et ma ei õhtuses 400 meetri finaalis startida. Staadionile kohale jõudes olin valmis endast kõik rajale jätma, kuid kohale jõudnuna mõistsin, et olin kõndinud lõksu. IAAFi korraldusel ei lastud mul võistlusareenile siseneda," teatas Makwala Facebooki vahendusel oma poolehoidjatele. 

"Võitlesime terve päeva selle nimel, et tõde avalikkuseni jõuaks, kuid tulutult. Kordan endiselt, et ma ei ole haige ja kohapeal ei ole mind testinud mitte ükski arst," lõpetas jooksja oma pöördumise. 

Isaac Makwala sai küll startida 400m eeljooksudes ja poolfinaalis, kuid medalijooksus teda enam rajale ei lastud. Foto: PHIL NOBLE

Botswanalast ei lastud starti ka 200 meetri jooksus ja siis tõi IAAF põhjenduseks sportlase tervisliku seisundi. Nimelt oksendas mees võistluse eelsel soojendusel. Seda näinud korraldajad pidasid sportlast automaatselt kõhuviiruse ohvriks ja võtsid mehe rajalt maha.

Makwala treeneri sõnul on säärane reaktsioon tema õpilase puhul normaalne, ning oli põhjustatus suurest närvipingest. "Isaac tõesti oksendas bussist välja astudes. Samas oli ta ülimalt närvis, sest pole kunagi varem selliste lootuste ja eesmärkidega MMile tulnud," kommenteeris intsidenti Botswana koondise treener Justice Dipeba.

Kohaliku alaliidu juht Falcon Sedimo sõnas BBCle antud intervjuus, et Rahvusvaheline Kergejõustikuliit pole siiamaani Makwalale selgitusi andnud. 

"IAAF pole meiega endiselt ühendust võtnud ja ühtegi ametliku teadaannet saatnud. Makwala sai stardikeelust teada meedia vahendusel", lausus Sedimo. "Oksendamise tõttu lihtsalt eeldatakse, et tal on see viirus, kuna see on kõige lihtsam haiguse avaldumise viis," sõnas alaliidu juht pettunult.