Meedia
12. august 2017, 12:00

ÕL ARVAMUSFESTIVALIL | Vaata Paides toimud arutelude teemasid ja videoid (51)

Paides toimuval arvamusfestivalil on sel aastal üleval ka Õhtulehe telk, kus toimuvad kell 10, 12, 14 ja 16 huvitavad arutlused. Täna teeme festivalilt ka otselülituse, et saaksid jälgida, mida põnevat räägitakse.

Õhtulehe leiab lavalt nr 2, kuhu tulevad arvamust avaldama siseminister Andres Anvelt, Eesti esiglamuuritar Anu Saagim, Kroonika peatoimetaja Krista Lensin, laulja Grete Paia, olümpiamedalist Kaspar Taimsoo, tippajakirjanikud Katrin Lust ja Hagi Šein, jpt.

Vaata ka juba toimunud arutelude videoid!

REEDE

KELL 14 | Meie konservatiivne tulevik

Millist konservatismi vajab Eesti? Seda küsimust on aasta jooksul korduvalt esitatud, vastuseid on aga ikka vähe. Mis põhimõtetest lähtub konservatiivne poliitika? Kui konservatiivid tahavad naasta juurte juurde (nagu on öelnud Markus Järvi), siis millistest juurtest me räägime? Kristlikest? Maausulistest? Sõjaeelsest vabariigist? Milline on konservatiivne kultuuri- ja sotsiaalpoliitika? Arutelus otsitakse Eesti konservatismi juuri.

Moderaator: Tarmo Jüristo

Osalesid: Peeter Espak, Hardo Pajula, Maarja Vaino ja Markus Järvi

KELL 16 | Kas on elu pärast kapitalismi?

Postkommunistlikus Eestis asetseb kapitalistlik majandusmudel justkui väljaspool kriitikat. Alternatiividega eksperimenteerimine sai veerand sajandit tagasi läbi. Millised on aga kehtiva majandusmudeli struktuursed puudused? Kas kapitalismile üldse leidub töötavaid alternatiive? Või peegeldab see ehedal kujul inimloomust?

Moderaator: Gustav Kalm

Osalesid: Aet Annist, Margus Ott, Peeter Koppel ja Heido Vitsur

LAUPÄEV

KELL 10 | Kõmuajakirjandus: kollane ja soe nagu särav päike

Kuigi teeme nö kollast, on see lõbus ja tore ja pakub inimestele puhkust nagu lebotamine turvalise ("sisesta siia tore riik") päikese all. Kas tõsistel teemadel saab rääkida meelelahutuslikult ning milline on Eesti kollase ajakirjanduse roll ja koht ühiskonnas?

Moderaator: Rainer Kerge

Osalesid: ajakirjanik Hagi Šein, ajakirjanik Väino Koorberg, (aja)kirjanik Katrin Pauts ja glamuuritar Anu Saagim

KELL 12 | Eestis pole superstaare või on superstaare jalaga segada?

Kuigi osaleme Eurovisioonil jms, siis Ivo Linna või Anne Veski tasemel ja kuulsusega tähti meil enam esile kerkinud ning väga keeruline on arvata, et kust nad tulla võiksid. Miks tõmbavad vanema põlvkonna tähed Eesti inimeste tähelepanu enam või on noorte põlvkond platsi siiski salamahti puhtaks löömas?

Moderaator: Katharina Toomemets

Osalesid: Kroonika peatoimetaja Krista Lensin, laulja Grete Paia ja ERRi telemagasini "Ringvaade" vastutav toimetaja Kajar Kase

KELL 14 | Olümpiamängud on surnud!

Olümpiamängud on nii aeglaselt muutuv sündmus, et uued ja popid alad ei jõua sinna ja reaalselt ehk kedagi ei huvita, kas 10-võistlus toimub või mitte, kui seal pole just enda riigi tähte. Lisaks on sport nii niššistunud, et inimesi huvitavad vähesed alad, esile tõusevad e-spordialad ning olümpia ei suuda kunagi kõige hõlmata. Kas nad on uuenemisega juba hiljaks jäänud?

Moderaator: Henry Rull

Osalejad: e-spordi aktivist Kristjan Hiis, sõudja Kaspar Taimsoo ja EOK spordidirektor Martti Raju

KELL 16 | Kas rändepoliitikat on võimalik kujundada emotsioonivabalt?

Rändepoliitika kohta on arvamus igal inimesel ja enam vastuolulisemat teemat annab Eesti ühiskonnas viimase paari aasta jooksul otsida – kuidas peaks sellest teemast aga rääkima ja kas saab hakkama üldse ilma emotsioonideta?

Moderaator: Hannes Rumm

Osalejad: sotsiaalministeeriumi nõunik Kaisa Üprus-Tali, Euroopa rändevõrgustiku Eesti kontaktpunkti teadur Mari-Liis Jakobson, ajakirjanik Katrin Lust, siseminister Andres Anvelt