Turus toimunud pussitamistega seotud kahtlusalused Edela-Soome ringkonnakohtus 22. augustil 2017.Foto: AFP / Scanpix
Maailm
22. august 2017, 23:53

Mis on teada Turu pussitamisrünnakute kohta? (35)

Eelmisel reedel Soomes Turu kesklinnas toime pandud pussitamise peakahtlusalune Abderrahman Mechkah vangistati teisipäeval. Edela-Soome ringkonnakohus otsustas vangistada mehe kahtlustatuna kahes terroristliku eesmärgiga tehtud mõrvas ning kaheksas samal eesmärgil tehtud mõrvakatses.

Kahtlusalune esines kohtu ees videoülekande ja tõlgi vahendusel haiglast. Mees varjas oma nägu, kirjutas Yle.

Soome politsei teatel on pussitamise motiiv seni lahtine. Peakahtlusalune on tunnistanud surma põhjustanud teod, kuid eitab mõrvasid.

Uurimist juhtiva keskkriminaalpolitsei komissari sõnul on veel kindlaks tegemata, kas kahtlusaluse antud andmed oma isiku kohta on tõesed.

Lisaks Mechkahile vangistati veel kolm kahtlusalust, kes on süüdistused tagasi lükanud.

Seoses pussitamisega on üks isik rahvusvaheliselt tagaotsitav. Tagaotsitav on viibinud Soomes, kuid teda ei ole tabatud. Tema nime ega fotot ei ole politsei avaldanud.

Mechkahit tundnud inimesed on iseloomustanud teda kui äkilist ja radikaalset meest. Mechkah tahtis ühineda Islamiriigiga ning nimetas soomlasi väärusulisteks. Varjupaigataotlejate keskuse inimesed on kirjeldanud meest ohtlikuna. Soome ametnikele on Mechkah esitlenud end valenime all ning valetanud ka oma eluea kohta. Arvatakse, et Mechkah on tegelikult 20aastane.

Reede, 18. augusti pärastlõunal pussitas noorem mees Turu kesklinnas juhuslikke vastutulijaid. Surma sai kaks ja haavata seitse inimest. Kaks pussitamise ohvrit on endiselt haiglaravil. Nende seisund on raske.