Foto: AFP / Scanpix
Maailm
9. september 2017, 18:04

Tormikahjud ulatusid Kariibi mere saartel üle miljardi euro!

VIDEO | Florida evakueerub ning valmistub sajandi suurimaks orkaaniks (22)

Sajandi tugevaim torm Atlandi ookeani läänerannikul on teinud Kariibi mere saartel miljardilise hävitustöö. Orkaan on teel Florida poole. Kohalikud võimud paluvad kõigil elanikel evakueeruda. 

Reede õhtul peetud pressikonverentsil teatas Florida kuberner: "Kui teile on öeldud, et peate evakueeruma, lahkuge kohe," sõnas Rick Scott. "Mitte täna, mitte tunni pärast, kohe!" vahendab ABCnews.

Kurberneri hoiatust on paljud juba kuulda võtnud. Enam kui 50 000 inimest on palunud ajutist varjupaika. 

Üks abivajajatest rääkis CNN-ile, et varjupaika pääsemine pole aga sugugi lihtne, sest järjekorrad on pikad. Fort Myersi elanik Penny seisis sabas koos 85-aastase ema, koerte ja paari kohvriga. "Ma tunnen end väga ebamugavalt," ütles naine. "Ma ei teagi, kas ma olen närvis. Kuid ma kindlasti pole õnnelik."

Penny on üks neist, kes mäletab ka 2004. aasta orkaan Charley hävitustööd. Toona hukkus tormi tõttu 15 inimest. Kahjud ulatusid üle 16 miljardi dollari. Ent rahalisest kahjust rohkem on Penny mures ema heaolu pärast. "Me tahame olla veendunud, et kui tal peaks abi vaja olema, siis ta ka saab seda. Siin on parem olla, mõistad?!" põhjendab ta varjupaika minekut.

Mitmete uudisportaalide teatel tegi orkaan Irma Kariibi mere saartel tegi paksu pahandust. Prantsuse võimude hinnangul ulatub tormi tekitatud kahju 1,2 miljardi euroni. Hukkunud on seni vähemalt 22 inimest, ent päästetööde käigus võib see arv veelgi tõusta. Ühtlasi on see sajandi laastavaim torm, mis Kariibi mere saari ja Atlandi ookeani läänerannikut tabanud on.

Tormikahjud Neitsisaartel Foto: AP / Scanpix

Orkaan Irma tuulte kiirus ulatub kohati 58 meetrini sekundis. Orkaan liigub Florida poole kiirusega 19 kilomeetrit tunnis. Arvutuste järgi jõuab orkaan Florida rannikule pühapäeva hommikuks ning poolsaarele umbes keskpäevaks. Viienda kategooria torm peaks selleks ajaks olema pisut vaibunud. Prognooside kohaselt paigutub ta selleks ajaks kolmandasse või neljandasse kategooriasse.

Mitmed meediakanalid on valmis pannud oma kaamerad ning kannavad üle pilti nii Florida rannikualalt kui ka linnadest.