TRAGÖÖDIA: Mehhiko pealinnas Mexicos maavärina tagajärjel kokku varisenud Enrique Rebsameni põhikoolis hukkus esialgsetel andmetel 32 last ja viis täiskasvanut. Sajad päästjad ja vabatahtlikud otsisid ka ööpimeduses rusudest võimalikke ellujäänuid.Foto: AP/Scanpix
Maailm
20. september 2017, 17:30

KOHUTAV TRAGÖÖDIA: kokku varisenud koolimaja rusudes hukkus vähemalt 32 last (14)

Mehhikot raputas teisipäeval kell 13.14 kohaliku aja järgi tugev maavärin magnituudiga 7,1. Surma sai esialgsetel andmetel sadu inimesi. Pealinnas Mexicos varises kokku Enrique Rebsameni põhikool. Rusudes hukkus vähemalt 32 õpilast ja viis täiskasvanut, vahendab Bild Online. 

19. september on kurb päev Mehhiko ajaloos. Nii toimus 19. septembril 1985 kell 5.17 hommikul riigis maavärin magnituudiga 8,0. Surma sai tookord 10 000 ja vigastada 30 000 inimest. Vähemalt 100 000 kaotas selles maavärinas kodu. 

Tänavu toimusid Mehhikos 19. septembri hommikul kell 11 mitmel pool üle riigi suured katastroofiõppused, mille käigus harjutati büroodest, koolidest ja haiglatest evakueerimist. Õppustel osalenud inimesed ei osanud aimatagi, et kell 13.14 (Eestis näitas kell 21.14) toimub riigis tõeline katastroof – tugev maavärin, mis tapab sadu inimesi. Seda enam, et alles 7. septembri õhtul kell 23.50 oli Mehhiko lõunaosa raputanud ülitugev maavärin magnituudiga 8,2, milles hukkus ligi sada inimest. Seda maavärinat tundis umbes 50 miljonit mehhiklast ning president Enrique Peña Nieto iseloomustas toimunut sajandi võimsaima maavärinana.

Ja vaid 12 päeva hiljem värises Mehhiko võimsast maa-alusest tõukest taas ning seekord oli löögi all pealinn Mexico ja selle ümbrus. Maavärina kese asus pealinnast 120 kilomeetrit edelas. Kuna maavärin toimus lõuna ajal, siis olid paljud kõrghoonetes töötavad inimesed parajasti liftides, et sõita alla lõunat sööma. Tõuke tagajärjel jäid liftid seisma ja paanikasse sattunud inimesed karjusid appi. Kes aga sai, need jooksid pärast tõuget kiiresti majadest välja tänavatele.

TÄNAVAL: Mexico tänavad täitusid pärast maavärinat majadest välja jooksnud inimestega. Foto: AFP/Scanpix

Mexico kohale kerkis kokkuvarisenud majadest tolmupilv. Mõned kannatada saanud majad süttisid põlema. Võimud palusid tänaval mitte suitsetada, sest purunesid ka gaasitorud. Elektrita jäi ligi viis miljonit inimest. Evakueerimisele kuulusid kõik kannatada saanud koolid, haiglad ja ka vanglad.

President Enrique Peña Nieto lendas pärast maavärinat helikopteril üle Mexico ning mõistis, et ohvreid on seekord sadades. Linnas oli rusuhunnikuks muutunud vähemalt 44 hoonet.

Eriti dramaatiline olukord valitses pealinnas Enrique Rebsameni põhikooli juures. Kokkuvarisenud koolihoone rusudes kaotas elu vähemalt 32 last ja viis täiskasvanut, vahendab Mehhiko meedia.

Koolihoone juurde kogunes palju inimesi, kes kuulsid rusude alt veel elus olevate laste hääli. Päästjad ja vabatahtlikud abistajad üritasid abivajajateni jõuda ning teada anti 13 lapse ja viie täiskasvanu päästmisest.