Hügieeninõuded toitlustuses kehtivad21. september 2017, 20:06
Kõigile, aga tuleb välja,et nendele sissetoodutele mitte?! Tehku oma totlustus Süürias, seal tahetakse kah süüa. Ja tolerast-vingujatele- minge ise sinna ja müüge seapraadi, hapukapsaid.. vaadake siis ja tulge targutama.
Jutustasin siin veidi ümber kirjanik Mark Twaini reisikirjeldust idamaadest. "Võhikud võõrsil" kirjeldab värikalt ja huumorivõtmes tollast idamaist tanavakööki ning toitlustuskohta. selle hügieeni. sanitaarseisundit ja muudki. Aga moderaator leidis selle vist kuidagi solvava olevat ja korjas ära. Aga ma soovitan soojalt, lugege seda raamatut ja te ei kahetse. Saab natuke naljagi.
Idamaa tänavaköökide kohta kirjutas omal ajal üsna tabavalt Ameerika humorist, kirjanik Mark Twain. Oma muljete põhjal, kui ta huvireisijana Vahemere-äärset Euroopat, Aasiat ning Aafrikat külastas. Soovitan lugeda tema reisiseikluste raamatut "Võhikud võõrsil" Seal kirjeldab tavärvikalt Türgi tollase pealinna Istanbuli tänavakööki ning söögikohta ja selle hügieeni ning toidutavasid. Nii et ta tellitud toitude eest küll ära maksis, kuid siiski ilma neid söömata sealt ka lahkus. Mõned näited tema kogetud idamaisest köögist. Kokk praadis liha ning sorkis ja pööras neid kahvliga. Tollesamaga, millega ta küpsemist oodates ise vahetevahel oma hambavahesid urgitses. Või et huilkuv kodutu kutsu krabas laualt vorsti. Kokk kiskus selle aga koera suust tagasi, pühkis üle pani taldrikule ning serveeris külastajatele. Või et kokk küpsetas suure pannkoogi, kuid pillas selle kogemata tänavaporisse maha. Mispeale ta selle üles rabas, lihtsalt vastu oma pükse puhtaks pühkis ning turistidele serveeris. Lugege, huvitav raamat oli! Ja nii mõneski suhtes õpetlik, mida Aasias ning Aafrikas näha oli. Muiugi oli siis XIX saj lüpp, kuidd üht-teust köögu´itraditsioonnidest võib praegugi säilinud olla.
Vanal vene ajal oli toiduainetega töötajate üle range kontroll. Et vältida nakkusi. Igaühel neist oli sanitaarraamat ja ta pidi regulaarselt arste külastama ning raamatus tähtaega pikendama. Kuidas nüüd nende kvoodipagulaste puhul on? Need sanitaareeskirjad ja kontroll. Ja kuna see on pereäri, siis peaksid sanitaarkontrollile alluma ka kogu perekond. Mulle on meelde jäänud ülikõrged nõuded, tosina aasta eest EW-s maakauplustele ja koolisööklate köökidele esitati. Väideti euronõuded olevat. Mitu kraanikaussi, kahhelvooderdis köökides, nõudepesumasinad, pesemine ainult kraaniveega (mitte jumalapärast kaevuveega!). siis dušš, vesiklosett, kliima- ning külmutusseadmed. kummikindad, töö ajal ehete kandmise keeld ja plaastrite värv juhul kui juhtud sõrme lõikama. Tänu millele meie maakaupluse suures osas suleti. Renoveerimine ajanuks need pankrotti. Samuti koolislööklate köögid ning toitu tuli seetõttu hakata kalli raha eest restoranide atesteeritud köökidest termostega tellima. Kuidas nene tollaste ülirangete eeskirjadega praegu lood on?
Tegevusloa saamiseks peab ettevõte vastama järgmistele nõuetele: 1. teil on koostatud enesekontrolliplaan, mis on kooskõlas toiduseaduse §-s 34 sätestatud nõuetega. Enesekontrolliplaani koostamise juhendmaterjalid on leitavad Veterinaar- ja Toiduameti veebilehelt; 2. teie ettevõtte ruumid, sisseseade, jäätmete ja veevarustus, toidu käitlemine, pakkimine ja vedu ning töötajate isiklik hügieen on vastavuses määruse 852/2004 II lisas toodud nõuetega; 3. kui teie ettevõte tegeleb loomset päritolu toidu käitlemisega, peavad olema täidetud lisaks määruses 853/2004 toodud asjakohased nõuded. & Tegevusloa saamiseks lisage taotlusele järgmised dokumendid (Toiduseadus § 9): 1. ettevõtte asendiplaan koos vee ja kanalisatsiooni välisvõrkude plaaniga; 2. ruumide plaan koos seadmete ja sisseseade paigutuse ning vee ja kanalisatsiooni sisevõrkude plaaniga. Veevõrgu plaanil näidatakse nummerdatult kõik veevõtukohad. Ruumide plaanil näidatakse ära toidu, pakkematerjalide, jäätmete ning töötajate liikumisteed; 3. andmed käitlemisruumides kasutatud viimistlusmaterjalide kohta; 4. reguleeritava temperatuuri või õhu suhtelise niiskusega või reguleeritava temperatuuri ja õhu suhtelise niiskusega ruumide asjakohase reguleeritava parameetri arvväärtused; 5. käitlemisprotsessi tehnoloogiline skeem koos toiduohutuse seisukohalt oluliste parameetritega ning tehnoloogia lühikirjeldus; 6. andmed projekteeritud ning kavandatava või tegeliku käitlemisvõimsuse, sealhulgas hoiuruumide mahutavuse kohta; 7. ettevõttes kasutatava vee analüüsi katseprotokollid veeseaduse § 13 lõike 2 alusel kehtestatud joogivee tavakontrolli käigus uuritavate näitajate kohta. Katseprotokollid peab olema väljastanud joogivee analüüsimiseks akrediteeritud laboratoorium; 8. puhastamis- ja desinfitseerimisplaan, mis sisaldab andmeid seadmete ja ruumide puhastamiseks ning desinfitseerimiseks rakendatavate meetmete ja kasutatavate ainete kohta; 9. kahjuritõrjeplaan, mis sisaldab andmeid kahjurite tõrjeks rakendatavate meetmete kohta; 10. toidujäätmete, toiduks mittekasutatavate kõrvalsaaduste ja muude jäätmete kogumise, äravedamise ja kahjutustamise plaan, mis sisaldab andmeid nende kogumiseks, äravedamiseks ja kahjutustamiseks rakendatavate meetmete kohta; 11. toiduga kokkupuutuvate töötajate toiduhügieenikoolituse kava; 12. andmed toidu veoks kasutatavate veokite kohta ning veokite ja ringlevate veopakendite puhastamise korraldamise kirjeldus. http://www.vet.agri.ee/?op=body&id=727
Kuidas tervisetõendiga lood on? Kas san. eeskirju oskab juba ise lugeda?... hahahaa või loeti talle Araabia keele tõlgi abil ette? Tõlk ise ka sai aru? Ja pliidid-pannid-potid tõi "insener" üle merede kaasa või Brüsselis jaotati toidunõusid... Mina sellist põlve otsas valmistatud toitu suu sisse ka ei võta, ptüi!
No ei tea, võibolla on Eestil vaja eriti neid kebabiputkasid? Kuigi ei ole tööpakkumistes sellist varianti näinud. Aga olgem rahulikud - tuumafüüsikud ja ajukirurgid ei ole meile veel lihtsalt kohale jõudnud. Või napsab Saksamaa need endale enne ära?
KOMMENTAARID (58)