KÕNELUSTEKS VALMIS: Angela Merkel ütles esmaspäeval, et kristlikud demokraadid on valmis kõnelusi uue valitsuse moodustamiseks pidama vabade demokraatide ja roheliste kõrval ka sotsiaaldemokraatidega.Foto: REUTERS/Scanpix
Maailm
25. september 2017, 17:10

MERKEL RASKUSTES! Kui Saksamaa saab jõuluks uue valitsuse, siis on hästi (11)

Angela Merkeli juhitavad kristlikud demokraadid võitsid küll pühapäeval Bundestagi (Liidupäeva) valimised, kuid nende häältesaak jäi alla igasugust arvestust. Kehvasti läks ka kristlike demokraatide senistel koalitsioonipartneritel sotsiaaldemokraatidel, kelle juht Martin Schulz teatas juba pühapäeva õhtul opositsiooni minekust. Merkelil tuleb nüüd üritada valitsust teha koos roheliste ja vabade demokraatidega.    

Bundestagi uus koosseis suureneb tänu valimissüsteemist tulenevatele rohketele lisamandaatidele 630lt 709 liikmeni. Neist 246 on kristlikud demokraadid ja 153 sotsiaaldemokraadid, 94 kuuluvad esimest korda Bundestagi jõudnud parempopulistlikusse parteisse Alternatiiv Saksamaale (AfD). Esikolmikule järgnevad vabad demokraadid 80, vasakpoolsed 68 ja rohelised 67 mandaadiga.

Kuna tihti natsiparteiga võrreldud AfDga ükski teine erakond koalitsiooni ei moodusta, siis on Angela Merkelil enamuskoalitsiooni moodustamiseks ainult kaks võimalust: suur koalitsioon koos sotsiaaldemokraatidega või kolmikliit koos roheliste ja vabade demokraatidega. 

KEELDUB KÕNELUSTEST: Martin Schulz kinnitas esmaspäeval, et sotsiaaldemokraadid uut suurt koalitsiooni koos kristlike demokraatidega ei tee.  Foto: AFP/Scanpix

Sotsiaaldemokraatide liider Martin Schulz kinnitas juba pühapäeva õhtul, et tema juhitav partei lahkub koalitsioonist ja läheb opositsiooni. Sama seisukohta rõhutas ta ka esmaspäeval. Kui Schulzi erakond jääb endale kindlaks, siis jääb Merkelile vaid võimalus kutsuda uude valitsusse rohelised ja vabad demokraadid. Niisugust kolmikliitu kutsutakse Saksamaal Jamaica koalitsiooniks. Seda sellepärast, et kristlike demokraatide värv on must, roheliste värv roheline ja vabade demokraatide värv kollane. Kokku annavad need Jamaica lipu värvid.

Üleriigiliselt ei ole Saksamaal varem Jamaica koalitsiooni olnud, küll aga liidumaa tasandil. Neist esimene sündis 2009. aastal Saarimaal ja pidas vastu pisut üle kahe aasta. Teine moodustati tänavu juunis Schleswig-Holsteini liidumaal. 

Merkel jätab ukse sotsiaaldemokraatidele lahti 

Nii rohelised kui ka vabad demokraadid teatasid juba pärast esimeste valimisprognooside selgumist, et nad on kõnelusteks kristlike demokraatidega valmis. Ka Angela Merkel ütles esmaspäeval valimistest kokkuvõtet tehes, et kristlikud demokraadid soovivad kõnelusi uue valitsuse moodustamise üle pidada vabade demokraatide, roheliste ja ka sotsiaaldemokraatidega. Merkel lisas, et võttis sotsiaaldemokraatide soovi koalitsioonist lahkuda ja opositsiooni minna teadmiseks, kuid tahab sellest hoolimata pidada läbirääkimisi ka nendega.

Angela Merkel. Foto: REUTERS/Scanpix

„Väga tähtis on, et Saksamaal oleks ka edaspidi stabiilne valitsus,“ rõhutas ligemale 12 aastat liidukantsleri ametis olev Angela Merkel. Preaeguse seisuga tundub siiski ebatõenäoline, et sotsiaaldemokraadid lasevad end pehmeks rääkida ning jätkavad valitsuses. Nõnda toimides kaotaks nad lõplikult oma näo ning järgmistel valimistel tabaks neid veel suurem lüüsaamine. 

Martin Schulz. Foto: REUTERS/Scanpix

Martin Schulzilt uuriti esmaspäeval, kas ta keeldub ka siis valitsusse minemast, kui Jamaica koalitsiooni loomine ebaõnnestub? Schulz vastas, et tema usub Jamaica koalitsiooni sündi ja sotsiaaldemokraadid suurde koalitsiooni ei lähe. 

Arvestades võimalikku tulevasse kolmikliitu kuuluvate parteide erimeelsusi, siis seisavad ees väga keerulised läbirääkimised. Poliitikaekspertide arvates on väga hästi, kui Saksamaa saab uue valitsuse jõuludeks. Seni aga jätkab vana koalitsioon. Kui aga kolmikliidu moodustamiseni ikkagi ei jõuta, siis ei ole välistatud uute valimiste korraldamine.