Kurdi lapsed tähistavad referendumi tulemust.Foto: AFP / Scanpix
Maailm
27. september 2017, 17:58

Iraagi kurdid hääletasid ülekaalukalt iseseisvuse poolt (11)

Iraagi peaminister Haider al-Abadi teatas, et ei kavatse Kurdistani iseseisvumise teemal mitte mingit dialoogi pidada ja palus kurdidel jääda endapoolsetes sammudes põhiseaduse raamistikku. BBC teatel kinnitab peaminister, et piirkonnas jääb kehtima Iraagi keskvõim.

92 protsenti hääletanutest pooldavad iseseisvust. Kurdide juhid lubavad, et jah-häälele järgnevad läbirääkimised Iraagist lahku löömiseks. Peaminister al-Abadi kommenteeris aga, et kui tahetakse mingisuguseidki läbirääkimisi, peavad kurdid tühistama nii referendumi kui selle tulemuse.

Siiski ei ähvarda peaminister kurde vägivallaga, vaid lubab neile tagada ohutuse ja kaitsta kurdi rahvusest kodanikke. Küll aga nõuab ta Iraagi vägedele võimu Kurdistani piiri ääres ja Kurdistani kahes lennujaamas. Lennujaamadest ähvardab ta rahvusvahelised lennud mujale suunata. Kurdistani regiooni transpordiminister Mowlud Murad väljendas selle üle imestust, sest Kurdistan on endiselt Iraagi osa ning riigile kuuluvad ka Kurdistani lennujaamad. Kiiret eraldumist Iraagist ei ole kurdi juhtidel plaanis.

Iraak ei ole ainus, kellele kurdide iseseisvuspüüe peavalu valmistab. Türgi president Erdogan sajatas esmaspäevast referendumit, kuid ka rahvusvaheline üldsus ei ole selle suhtes soosiv. Kardetakse järjekordset pingeolukorda piirkonnas ning ka seda, kuidas kurdide lahkulöömine mõjutab terrorivastast võitlust. Kurdi sõdurid aitasid ISISt Põhja-Iraagist välja lüüa, kui Iraagi enda sõduritest terroristidega võideldes väheks jäi.

Sel pühapäeval üritavad iseseisvusreferendumit korraldada ka kataloonlased Hispaanias.