Naiste pargisõidu legend Kaya Turski teatas, et tema karjäär on lõppenud. Foto: JAVIER SORIANO
Talisport
5. oktoober 2017, 16:13

Pargisõidu kuninganna traagiline taandumine – Sildaru konkurent räägib avameelselt peavigastusest, depressioonist ja olümpial põrumisest (1)

Freestyle-suusataja Kelly Sildaru tituleeritumaid konkurente Kaya Turski teatas, et lõpetab 29aastaselt karjääri.

Kaheksakordne X-mängude võitja ja 2013. aasta naiste pargisõidu maailmameistri karjäär hakkas allamäge minema nelja aasta eest. Suurte lootustega Sotši olümpiale läinud kanadalanna võistlus läks vigastuste tõttu aia taha. Alles tänavu jaanuaris avas ta õnnetu loo tagamaid, kui andis CBC-le avameelse intervjuu.

„Mu süda oli täielikult murdunud. Olin šokis. Läksin paariks nädalaks Montreali ja seejärel Los Angelesse, kus ma täielikult maailma eest peitu pugesin. Olin end alati pidanud tugevaks ja edukaks sportlaseks – mind nimetati pargisõidu kuningannaks! Olümpial põrumise järel oli mul tunne nagu oleksin inimesena läbi kukkunud. Olin depressioonis ja mõtlesin karjääri lõpetamisest,“ meenutas Turski.

Kaya Turski valus kukkumine Sotši olümpial. Foto: LUCAS JACKSON

„Mul on kroonilised peavalud. Olen aastate jooksul saanud palju peavigastusi ning mu pea valutab iga päev. See kestab juba viis aastat,“ jätkas ta. „Asi läheb aja jooksul pidevalt hullemaks. Olen läbinud lugematul hulgal teraapiaid ja taastusravisid. Vahel tunnen, et see valu tapab mu.“

2018. aasta olümpia suunas vaatas Turski veel mõne kuu eest lootusrikkalt: „Olen õppinud, et olen võitleja, kes on kõigest sellest jagu saanud. Tunnen, et mul on spordile väga palju anda. Tahan saavutada tulemuse, mis eelmine kord saavutamata jäi. Tean, et mu peaprobleem on tõsine, kuid olen selle kiuste varemgi palju saavutanud. Olen võitleja, ehk isegi hullumeelne võitleja,“ tõdes ta intervjuu lõpuks. 

Kahjuks unistus ikkagi purunes. Nüüd selgitas Turski, et just vigastused ja peavalud on karjääri lõpetamise otsuse peamised indikaatorid. „Igapäevane peavalu on piisav, et inimene hulluks ajada. Olen üsna kindel, et karjääriga jätkates ei kaoks need kuskile,“ ütles ta. „Lisaks on olnud mul neli suuremat põlveoperatsiooni, üks pankrease lõikus, metallplaate on paigaldatud mu kätesse ja sõrmedesse.“