Foto: Robin Roots
Eesti uudised
15. oktoober 2017, 23:39

VALIMISBLOGI | ELA KAASA: kes pääsevad võimule? Kes saavad enim hääli? Kelle poolt hääletasid? (243)

Tänasega tõmmatakse joon alla kohalike omavalitsuste valimistele. Pikka aega kestnud valimatu võitlus, lahked lubadused ja rohked reklaamid unustatakse. Mida toob kaasa hääletus, kuuleme õige pea. Õhtuleht toob teieni noppeid tänasest tähtsast päevast!

Vaata ka galeriid valimisjaoskondadest!

01:56
Gerly Mägi

Tallinna volikogu valimiste esialgsed hääletustulemused on käes! Keskerakond sai Tallinna volikogus enamuse.

Keskerakond sai 40 mandaati

Reformierakond 18 mandaati

Sotsiaaldemokraatlik Erakond 9 mandaati

Eesti Konservatiivne Rahvaerakond 6 mandaati 

Isamaa ja Res Publica Liit 5 mandaati

Savisaare Valimisliit ja Tegus Tallinn 1 mandaat

00:45
Gerly Mägi

"Ei ole paha," ütleb Hanno Pevkur Reformierakonna edu kohta e-valimistel, "aga tibusid loetakse siis, kui kõik hääled on kokku loetud."

"Pinge on selle hetkeni, kuni viimased jaoskonnad on oma tulemused edastanud valimiskomisjonile," ei varja Pevkur oma ärevust. "Meie esimene eesmärk – mitte ainult Tallinnas, vaid üle Eesti – on teha parem tulemus, kui oli eelmine kord," ütles Pevkur.

Vaata videointervjuud Pevkuriga SIIT!

00:42
00:41
00:41
00:30
Gerly Mägi

"Mul oli see otsus peas juba ammu, et tahan poliitikasse astuda, küsimus oli, mis erakonda ja kus täpsemalt," räägib sotside ridades kandideerinud Anastassia Kovalenko.

"Minu jaoks on oluline see, et sotside juures ei ole seda rahvuste vastandumist, nagu Keskerakond mängib venelaste tunnetega, Reformierakond lihtsalt unustab venelased ära või vastandub neile, me mäletame seda palaktit, aga sotsid ei vastandu rahvuslikus mõttes," rääkis Kovalenko intervjuus, mida saad lugeda SIIT!

00:25
Gerly Mägi

Millist tulemust ootab Keskerakonna esimees Jüri Ratas Tallinnas? "Ma ei tegele ennustamisega. Ma ei oska seda öelda. Aga see, et ma ootan tulemusi ja ma loodan, et nad lähima paari tunni jooksul selguvad, seda küll," sõnas Ratas, olles külas Reformierakonna peol.

Peaminister Ratas võrdleb valimisi spordivõistlusega, kus pinge on üleval viimase hetkeni. "Ja finiš veel ei paista," ütles Ratas pisut enne südaööd.

Vaata videointervjuud Ratasega SIIT!

00:15
Gerly Mägi

"Traditsiooniliselt Keskerakonna valija tuleb jalgadega ja hääletab jaoskonnas," rääkis väga hea häältesaagi teinud Mihhail Kõlvart Õhtulehe veebile. 

Kõlvart usub, et Keskerakonna häältesaak on seekord väiksem kui tavaliselt, sest on olemas ka nn paralleelne organisatsioon ehk Savisaare valimisliit. 

Vaata pikemat usutlust Kõlvartiga SIIT!

00:15
Gerly Mägi

Yana Toom ei kahetse oma otsust Keskerankonda edasi jääda. "Ma reeglina ei kahetse oma otsuseid - otsus tehtud, lähen edasi," kinnitas ta Õhtulehele

Kuidas ta aga põhjendas oma valijatele otsust Keskerakonda edasi jääda? "Lõhe Keskerakonnas, kui ta oleks sellisel kujul jätkunud, viiks meid tagasi 90ndate algusesse, kus rahvusvähemust esindavad marginaalsed erakonnad, kellega keegi ei räägi ja mille tulemusena ka see rahvusvähemus ise marginaliseerub," selgitas ta. 

00:10
Gerly Mägi

Taavi Rõivas: Me ei pretendeeri Tallinnas ilmtingimata võidule! Me saame aru, et Keskerakonnal on potensiaal Tallinnas võita. Küsimus on, kui suur see võit on. Praegu paistab, et Reformierakonda on Eesti inimesed usaldanud ja me oleme selle usalduse eest väga tänulikud!"

Vaata videointervjuud Taavi Rõivasega SIIT!

00:10
Gerly Mägi

"Meeleolu on põnevil ja kasvavas ootuses," kirjeldab reformierakondlane Heidy Purga valimispidu. "Tulin siia väga rahulikuna, aga kogu see tulemuste ootamine on heas mõttes pinevust üles kruttinud kõigis, minus endas ka."

Et Reformierakonnal läks e-valimistel hästi, Purgat ei üllata. Rõõmu valmistasid talle hoopis enda tulemused: "Esialgsete e-hääletuse tulemuste põhjal olen isegi üllatunud, et mul on läinud nii hästi."

Vaata videointervjuud SIIT!

00:08
Katharina Toomemets

Olga Ivanova: "Poliitika on keeruline kunst. Õpime seda, teeme selgeks ja läheme edasi. Suur tänu teile kõigile, te olete võitjad täna!"

00:06
Katharina Toomemets

Savisaar: "Muidugi ma olen teile tänulik, sest me tegime oma parema tulemuse. Kõik olid veendunud, et meil ei tule välja nimekirja. Tegelikult ee tuli ja juba see on väärtus. Ega see asi pooleli ei jää. Ma usun, et inimesed andsid oma panuse ja tegid kõik, mis neil oli võimalik ja mida nad oskasid ja suutsid. Meil ei olnud niisugust jõudu taga, nagu mõnel suurel erakonnal, aga ma arvan, et me suutsime anda oma panuse. Midagi me pooleli ei jäta, uskuge mind."

Tema sõnavõttu saatis suur aplaus ja hüüded "braavo!"

00:06
Maily Mau

Reformierakonna senine rekord pärineb aastast 2009 ja praegu saadi Tallinnas läbi aegade parimad tulemused.

00:02
Katharina Toomemets

Sõõrumaa: "Ma ei taha öelda, et Tallinnas on kõik halvasti. Tallinn on väga hea, armas, turvaline linn, aga minu arvates vanker liigub vales suunas. Ideega mehed on eest ära kadunud ja need, kel ideid pole, kasutavad ära kõik võimuvahendid, et seal tooliul võimalikult kaua istuda. Minu ja meie valdav veendumus on, et seda saab kontrollida ainult tugev volikogu."

Eriti suured tänusõnad ütleb ta Olga Ivanovale. "Sinu töökus on hämmastav." Muidugi kiidab ta ka Savisaart: "Sa oled äärmiselt inimlik inimene."

00:01
Gerly Mägi

Õhtuleht uuris pärast e-häälte tulemusi, kuidas Tallinna linnapeakandidaat Martin Helme valimistega rahul on.

"Ise arvame, et paberhäälte tulemus peaks olema parem kui e-häälte tulemus. See, mis sealt paistab, nii kaheksa protsendi kanti, on natukene vähem kui me oleksime tahtnud, aga meie miinimumprogramm oli volikogusse sisse saada ja selle me saavutasime," kommenteeris Helme.

Loe pikemalt SIIT

23:59
Katharina Toomemets

"Mul on isegi lapsi ja lähisugulasi rohkem, kes on mulle hääle andnud," ütles Sõõrumaa selle peale, et ta pole saanud 15 häältki ning avaldas arvamust, et ju on kuskil viga

23:58
Katharina Toomemets

Urmas Sõõrumaa tänab Savisaare Valimisliidu ja Tegusa Tallinna toetajaid ja liikmeid. 

23:47
Merilyn Närep

Humalakoda täitus rõõmukilkete ja aplausiga - SDE võitis Viljandis!

23:40
Gerly Mägi

Pirital sotsiaaldemokraatide ridades Tallinna linna volikogusse kandideerinud toitumisnõustaja Erik Orgul on valimistest ainult positiivsed emotsioonid. Isegi valimisõhtu peolaud on tervislik.

"Olen toiduvalikuga väga rahul," rääkis Orgu Õhtulehe veebile. "Tervislikule toitumisele on kõvasti rõhku pandud."

Pikemat intervjuud saad vaadata SIIT!

Loe rohkem