VARUSISSEPÄÄS: Mööda õunapuid, mis olid majadest vanemaid, sai veel eilseni hõlpsasti Sääse tänava kortermaja kollasele rõdule ronida, nagu kinnitab kohale tellitud arborist, kes puu langetas.Foto: Alar Truu
Eesti uudised
17. oktoober 2017, 00:01

Raieluba polegi vaja: Mustamäel saeti elumaja hoovis maha kolm õunapuud (10)

„Kui linnas soovitakse maha võtta mõni vitsasarnane puuke, on alati raieluba vaja,“ selgitab arborist Tiit Kesküla. „Teine asi on viljapuudega – nende langetamiseks ei nõua seadus luba.“

Esmaspäeva hommikul läks firma Pan Tiit OÜ omanik Tiit Kesküla koos abilisega Mustamäele Sääse 5/7 hoovi, et teha üks arboristile tavapärane tellimustöö. Nimelt oli korteriühistu Sääse Kodu esitanud neile Mustamäe linnaosa valitsuses kooskõlastatud tellimuse kolme vana õunapuu langetamiseks. Silmaga hinnates võisid need ubinapuud olla sinna istutatud veel enne, kui Sääse 5 ja 7 majad nurgakivi said. Kui hooned on jäänud enam-vähem sama kõrgeks, kui ehitamise aegu poole sajandi eest, siis kunagi vitspeentest viljapuudest on nüüdseks saanud parajad tümikad, mis varjutavad juba neljanda korruse korterite aknaid ja rõdusid. Mingit heaperemehelikku tagasilõikamist ja hooldust pole puud kohe kindlasti kogenud.

Elanikud jäid seega valgusest ilma ja Tiit Kesküla sõnul polnud kurikaeltelgi mingi kunst majarahva rõdudele pääseda. Töö läkski käima.

Kuid puudelangetamine on tundlik teema, eriti linnaruumis, ning kus tegijaid, seal ka valvsaid nägijaid.

Saepõrina peale tõttas kohale Sääse 7 maja elanik ja nõudis omavoliliste raietööde viivitamatut lõpetamist. Tellimust täitvatel arboristidel oli tükk tegemist, et rahuolematule naabrile selgitada, et õunapuude langetamine on igati seaduslik ja majarahva huvides. Sellele vaatamata ähvardas valvas kodanik kohale kutsuda politsei, kui muu ei aita. Selgitused, et viljapuude raieks pole vaja isegi omavalitsusest luba võtta, ei jõudnud protestijale kohale.

Olgu öeldud, et ettevaatlik korteriühistu pöördus õunapuude saatuse küsimuses siiski ka linnaosa valitsuse poole, sest mine neid seadusi tea, ikkagi linna maa ja puha. Mustamäe linnaosa valitsusel polnud tülikatest puudest vabanemise kohta midagi keelavat öelda.

Kesküla väitel põhjendas pahandaja oma nõudmist sellega, et vähemalt üks sae alla minevatest puudest olevat kogunisti Euroopa kõrgeim õunapuu. Sellist juttu peab kogenud arborist täiesti naeruväärseks.

Keskpäevaks oli kolmest iidsest õunapuust püsti veel vaid üks. Nördinud pahandaja oli läinud oma teed. Päevavalguse tagasi saanud korterielanikud polnud saemehe töö suhtes kiitusega kitsid.            

„Täna saab see töö kindlasti ära tehtud,“ lausub arborist Tiit Kesküla, kes ei lase end naabermaja mehe hurjutustest häirida.

Looduskaitseseadus ei nõua tiheasustusalal seisvate viljapuude langetamiseks raieluba. Sellele seisukohale toetub Tallinna linnavolikogu kuue aasta tagune määruski, mis sätestab puu raieks loa andmise tingimused ja korra.