Foto: AFP / Scanpix
Maailm
29. oktoober 2017, 13:52

Lobjakas: Kataloonias läheb võimu üle võtmisel huvitavaks (6)

"See on koht, kus mõlemad pooled peavad otsustama, kas ja kuidas kasutada jõudu. Aga kui kõik peaks hästi minema, siis üsna kiiresti, aasta lõpuks peaksid seal toimuma uued valimised," rääkis Ahto Lobjakas Raadio 2 saates "Olukorrast riigis" Kataloonia võimuvahetusest.

"Hispaania keskvalitsus on juba öelnud, et Kataloonia endine juht Carles Puigdemont on teretulnud osalema. Iseenesest on huvitav, sest Hispaania valitsus on ka süüdistuse esitanud paljudele, kes on kaasa läinud selle iseseisvusprotsessiga," ütles Lobjakas. 

Teise saatejuhi Andrus Karnau sõnul on Kataloonia puhul kõige suurem probleem selles, kui see vastasseis iseseisvuse eest võitlevate jõudude ja keskvalitsuse vahel jääb püsima pikaks ajaks.

"Juba praegu on näha, et ka Euroopa Liidus on ametlik seisukoht, et riigid toetavad Hispaania terviklikust. Aga kui üks rahvusgrupp tahab 
iseseisvust, siis oleks vale sellele läbi sõrmede vaadata ja alla suruda, kuid kui konflikt jääb vinduma, siis ei ole see hea terve meie maailmajao jaoks," nentis Karnau.