Illegaalid Aafrikast LiibüasFoto: AFP / Scanpix
Maailm
13. november 2017, 15:30

Anvelt: Kesk-Vahemere illegaalide sisserändetee vajab jätkuvalt tähelepanu (7)

Siseminister Andres Anvelt osales täna Kesk-Vahemere rändetee kontaktgrupi siseministrite kohtumisel Bernis, Šveitsis. Kui eelmisel kohtumisel oli põhirõhk piirihaldusel, siis seekord keskendusid siseministrid ja agentuuride esindajad rändajate õiguste kaitsele ning kolmandates riikides asuvates kinnipidamiskeskustes inimväärsete tingimuste tagamisele.

Siseminister rõhutas, kui oluline on rahaline toetus, et põgenike lähte- ja transiitriikides saaks tegeleda nii põgenikega, aga eelkõige põhjustega, miks inimesed oma kodust üldse lahkuvad, nagu näiteks kriisikolded ja inimsmugeldamisele alternatiivsete elatusvõimaluste nappus.

„Euroopa Liidu Aafrika usaldusfondi Põhja-Aafrika harus on endiselt puudu 110 miljonit eurot, et ehitada sealses piirkonnas üles elamisväärne keskkond. Eesti valitsus on kahe eraldisega andnud fondi kokku 1,45 miljonit eurot. Kutsun üles kõiki liikmesriike andma oma panuse, sest ka potentsiaalseid tulevasi põgenikekriise hoiab ära eelkõige see, kui inimesed saavad rahulikult oma koduriigis elada ja töötada,“ sõnas Anvelt.

Üks oluline samm põgenike kaitsel on pühapäeval esmakordselt käivitunud ÜRO pagulasagentuuri (UNHCR) erakorraline evakuatsioonimehhanism, mille käigus evakueeriti Liibüast Nigerisse 25 migranti. Tegemist on kõige haavatamas olukorras olevate põgenikega nagu raskelt haiged alaealised ja üksikud naisterahvad, kelle evakueerimise tingisid Liibüa kinnipidamiskeskustes valitsevad halvad tingimused. Prantsusmaa kaalub nende ümberasustamist juba detsembris.

Kesk-Vahemere rändetee kontaktgrupp loodi Itaalia initsiatiivil tänavu märtsis ja Euroopast kuuluvad sinna lisaks Itaaliale Austria, Prantsusmaa, Saksamaa, Malta, Sloveenia, Šveits ja praegune Euroopa Liidu nõukogu eesistuja Eesti. Aafrika riikidest kuuluvad kontaktgruppi Liibüa, Tuneesia, Alžeeria, Tšaad, Egiptus, Mali ja Niger.

Kesk-Vahemere rändetee kontaktgrupi järgmine kohtumine toimub veebruaris Nigeris.