Foto: Svetlana Zaitseva
Tehnika
17. november 2017, 19:01

ARVUTIHIIRE SÜNNIPÄEV: vaata, milline ta 50 aastat tagasi välja nägi!

Arvutikasutaja asendamatu abimees hiir on inimkonda rõõmustanud juba pea pool sajandit. Täna tähistab arvutihiir aga patendiaastapäeva. 

Hiire leiutas 1963 Douglas Engelbart, kelle jooniste järgi valmistas Bill English samal aastal esimese prototüübi. 9. detsembril1968. aastal esitles Engelbart San Franciscos kolmenupulist hiirt esmakordselt laiemale publikule. Ametlikult sai Engelbarti hiir patendi aga 17. novembril 1970. aastal.

Foto: Wikimedia

1982 leiutas Steve Kirsch esimese optilise hiire, mis vajas töötamiseks hiirematti, millele oli prinditud ruudustik. Kuigi need hiired olid väga täpsed, ei saanud nad väga populaarseks.

1983 turustas Apple oma esimese hiire osana Apple Lisa arvutikomplektist. Hiirel oli vaid üks nupp, millest sai Apple'i hiiri iseloomustav ja neid teistest tootjatest eristav tunnusjoon.

1999 lõi Agilent esimese optilise hiire anduri, mis töötas hiirematitagi.

2004 tõi Logitech müüki esimese hiire, mis kasutas asukoha määramiseks laserit. Selleks vajaliku anduri lõi Agilent. Laseripõhine asukoha määramine optilistel hiirtel tõi kaasa suure arengu hiirte täpsuses.