OOPERILAVADE LEMMIK: Dmitri Hvorostovski oli surres sama vana kui tema isa õde Nadežda Hvorostovskaja 1990. aastate keskel luuüdivähile alla jäädes. Toona usuti, et haigus võis olla põhjustatud radioaktiivsetest jäätmetest, mida Hvorostovskite elupaika Krasnojarski kraisse veeti. Statistika andmeil põeti seal kandis massiliselt eri vähivorme.Foto: AFP/SCANPIX
Inimesed
23. november 2017, 00:07

Vähk murdis tippbariton Hvorostovski (4)

Võimsa hääle ja imposantse välimusega tippbaritoni Dmitri Hvorostovski elutee katkes sel kolmapäeval vaid 55 aasta vanuses. 2015. aasta juunis tunnistas karismaatiline ooperistaar, et võitleb ajuvähiga ja alustab ravi Londoni kuulsas Royal Marsdeni haiglas.

„Teatame Hvorostovski pere nimel raske südamega, et 55 aasta vanuses on lahkunud Dmitri Hvorostovski – armastatud ooperibariton, abikaasa, isa, poeg ja sõber,“ seisis kolmapäeva hommikul laulja Facebooki kontol. „Ta suri pärast kahe ja poole aasta pikkust ajuvähiga täna, 22. novembri hommikul perest ümbritsetuna Londonis oma kodu lähedal. Jäägu tema hääle soojus ja tema vaim alati meiega.“

Siberist pärit bariton võlus nii muusikasõpru kui ka -kriitikuid oma kauni lüürilise häälega, kuid alahinnata ei saa ka Hvorostovski välimust – tema 193 sentimeetri pikkune kogu oli aukartustäratav ja varakult halliks läinud juuksed üksnes suurendasid ooperistaari hurma.

Tulevane ooperilavade superstaar sündis 1962. aastal Krasnojarskis – tema enese sõnul suures, kuid provintslikus linnas, kus tal oli oht pätiks minna. Muusikalembene isa pani poja talentide kooli, kuid Dmitri süda kuulus pigem poksile, jalgpallile ja tüdrukutele.

1986 pääses noor bariton kohaliku ooperimaja palgale. Seal tutvus ta oma esimese abikaasa, baleriin Svetlanaga. Läbimurre läände saabus 1989. aastal tänu legendaarsele vene metsosopranile Irina Arhipovale, kes julgustas 1987. aastal Glinka-konkursi võitnud Dmitrit osalema BBC võistlusel „Singer of the World“. Tundmatu vene hiid seljatas Cardiffis kohaliku favoriidi Bryn Terfeli – ja ühtäkki oli maailm talle valla.

Juba samal aastal debüteeris Hvorostovski Londonis, aasta hiljem New Yorgis. Esimene lääne lavastus, kus Siberi baritoni häält kuulda sai oli Tšaikovski „Padaemand“ Nice'i ooperimajas ja Jevgeni Onegini rollis Itaalia kuulsas La Fenices. Sestsaadik laulis ta peaaegu kõigis kuulsaimates ooperiteatrites La Scalast Metropolitan Operani. Sihvakas siberlane pääses koguni USA ajakirja People edetabelisse „Maailma 50 kauneimat inimest“.

Abielu Svetlanaga, kes kinkis Dmitrile 1996. aastal kaksikud, purunes 1999. Laulja teiseks abikaasaks sai Genfi lauljanna Florence Illi, kes sünnitas 2003 poja ja 2007 tütre.

Kui tippbariton 2015. aasta suvel vähidiagnoosi sai, jättis ta ära kõik esinemised. Eelmisel aastavahetusel levis jutt, et kopsupõletik oleks ta äärpealt hauda viinud. Kuid tänavu mais rõõmustas laulja Metropolitan Opera vaatajaid üllatusesinemisega ja laulis veel juuniski sünnilinnas Krasnojarskis, käsi õlatrauma tõttu lahases, kuid hääl endiselt võimas.