Foto: Robin Roots
Juhtkiri
24. november 2017, 16:18

Juhtkiri | Mitte ainult märgata (10)

Kopli trammist inimese väljalohistamine ja lumele heitmine turvafirma poolt on kui Eesti tegelikkuse peegeldus. Kodutud ja asotsiaalid – kuigi ainult video põhjal pole võimalik öelda, et lohistatu sellisesse sotsiaalgruppi kuulus – armastavad külmal ajal soojas ühistranspordis kas lihtsalt aega parajaks sõita või omavahel sotsialiseerudes ka trimbata.

Vabas ühiskonnas teeb igaüks, mida tahab – kuni ei hakka kellelegi väga närvidele käima. Turvamees lohistab inimese trammist välja, sest mitme ekipaažiga kohale sõita polnud võimalik – nii nagu riik on õhuke, on seda ka paljud ettevõtted ja nende hangitud teenused. Trammisõitjad vaatasid toimunut rahulikult pealt, sest keegi ei taha ise sekeldustesse sattuda. Ainuke liigutus, mida tehakse, on mobiili väljavõtmine  filmimiseks – pärast hea šeerida. Samas – kui keegi poleks filminud, s ei teaks me sellest lohistamisest midagi.

Kuid kui ei teaks, kas see tähendab, et (inim)väärikust ei heidetud lumme? Kuna keegi ei protestinud, kas see tähendab, et kõik kiitsid toimunu heaks? Kuna oli, tõenäolisel, heidik, on tema kohtlemisel kõik lubatud, ta polegi ju nagu päris, see korralik, inimene?

Turvafirma tuli kohale trammijuhi kutsel. Võibolla oli tol väljatõstetul tõesti vaja kuhugi sõita. Võib-olla oli ta lihtsalt tukkuma jäänud? Ehk oli tal terviserike? Või vajas tõesti lihtsalt natuke sooja.

Hea, et turvafirma on kiirelt möönnud oma viga. Kuid kas väljavisatul oli kuhugi edasi minna või jäi ta hange külmetama? Kutsus keegi pealtnägijaist politsei või kiirabi, kontrollimaks, et lumel lamav inimene surnuks ei külmuks? Võibolla on turvafirma väljaviskamisstiil kujunenud sedavõrd jõuliseks üksnes seepärast, et keegi meist pole seni tahtnud vahele segada?

Vägivallale ja alandavale käitumisele ei tohi otsida põhjendusi või vabandusi. USAs tehti äsja katse – tuntud burgeriketis kiusasid noored kaaslast ja samal ajal anti inimestele burger, mida oli rusikaga löödud. 95 protsenti külastajatest teatas viletsast burgerist, 12 protsenti astusid aga vahele noorema lapse kiusajatele.

Tõenäoliselt ei puudutanud Kopli trammis toimunu sind või sinu lähedast, kuid see ei tähenda, et toimunu polnud vale ja poleks pidanud sekkuma. Oleks pidanud. Alati. Kui kaob inimlikkus ja hool ligemese suhtes, ei tule keegi appi sulle, kui seda abi on vaja.