Korvpallikoondise peatreener Tiit Sokk (keskel), abitreener Indrek Visnapuu (paremal) ning alaliidu spordidirektor ja koondise abitreener Alar Varrak (vasakul).Foto: Teet Malsroos
Korvpall
16. september 2018, 00:38

Mis on su masterplaan? Alaliit lubab uuel nädalal selgitada, mis korvpallikoondisest saab (5)

Paljude mängijate koondisest loobumised ning ülisuured allajäämised Belgiale ja Saksamaale lõid korvpalliüldsuse kihama. Eesti alaliidu spordidirektor ja koondise abitreener Alar Varrak lubab, et uuel nädalal tutvustakse muudatusi, mis peaks tagama, et olukord täiesti käest ei läheks.

Reede hommikul, pool ööpäeva pärast Eesti 43:86 kaotust Saksamaale, pidi Varrak aru andma koondise sponsoritele, kes reageerisid meie korvpalliajaloo ühele muserdavaimale kohtumisele valulikult. Toetajad tahtsid teada, a) miks koondisele ridamisi "ei" öeldi; b) kas korvpalliliidul on plaan, kuidas edasi minna ja c) kuidas ärimehed saaksid kaasa aidata, et tulemused paraneksid.

Varraku sõnul kavatseti alaliidu nägemust tutvustada alles nädalate või isegi kuude pärast, aga viimaste aja sündmused panid rattad piltlikult öeldes liikuma. Ta kinnitas, et plaan oli juba varem olemas, aga pelgalt tööversioonina.

"Teeme muutusi - ma ei saa öelda, et need on karmid, aga siiski olulised - mis peaks tagama, et EM-finaalturniirile jõudmine muutuks tavapäraseks. Meil on välja töötatud kindel plaan ja seda oleks vaja fännidele lahti seletada."

Varrak ei soovinud veel detailidesse minna, aga mitmel korral jäi kõlama fraas, et "praegust olukorda on vaja vältida". Kas see "vältimine" tähendab mängijatele tasu maksmist, nagu teeb näiteks jalgpallikoondis või pallurite koduklubidega senisest aktiivsemat suhtlemist (või survestamist), võib praegu ainult spekuleerida.

"Meil oli nagunii plaanis noorenduskuur teha. Tutvustasin neile, miks selline olukord on tekkinud ja selgitasin, et FIBA akende süsteemi tõttu on taolised probleemid sisse kodeeritud. Tunnistasin, et alaliidu ja korvpalliringkonna vaheline selgitustöö pole olnud piisavalt hea," ütles ta.

Varrak lisas, et kõige tähtsam on mitte paanikasse sattuda. "Sel juhul võin plaani kohe prügikasti visata. Aga kui me niimoodi edasi mängime, võivad fännid meile selja pöörata. Ja mängijatel, kes on praegu selle kuuma supi sisse sattunud, on ka raske. Nad peavad olema vaimselt tugevad."

Nagu öeldud, siis saame uuel nädalal targemaks, mida spordidirektor Varraku välja töötatud masterplaan endast kujutab.