Edgard Šneps (vasakul) koos Keio Kuhiga. Foto: Robin Roots
Korvpall
19. september 2018, 13:35

Läti korvpalliliidu peasekretär: ma ei välistaks Balti liiga taassündi, aga iga asi omal ajal (3)

Eesti ja Läti korvpallijuhid panid täna aluse Olybet Eesti-Läti korvpalliliigale. Läti korvpalliliidu peasekretäri Edgard Šnepsi sõnul otsisid lõunanaabrid kohaliku tšempionaadi jaoks uusi väljundeid juba aastaid. 

"See fakt, et ainult Läti liigast meile ei piisa, on meile teada olnud juba aastaid. Sisuliselt viimasest majanduskriisist saati," sõnas Keio Kuhi Läti ametivend. "Siis sai meile selgeks, et Läti, ja ka Eesti, on liiga väikene turg, et omaette head liigat teha."

Eestiga jõuvarude ühendamine tundus lõunanaabritele loogilise lükkena, kuna naaberriikide klubid on praegu võrdlemisi samal tasemel. "Saime Balti liigas oma vitsad kätte, et koostööd saab teha vaid partneritega, kellel on sarnased huvid ja soovid. Balti liigas oli alguses küll väga hea initsiatiiv, kuid kohe kui Leedu tippklubid loobusid, lagunes sisuliselt ka liiga."

Küll ei välista Šneps, et ühel hetkel saame taas kolme Balti riigi ühisliigast rääkida. "Oleme kuus aastat Eestiga ühist naiste liigat vedanud. Leedu kolleegid vaatasid sellel aastaid viltu, kuid tänavu hakkasid nad lõpuks ise huvi tundma, kuna said aru, et neil on sarnased probleemid. Seega ma ei välistaks, et ühel hetkel saame taas Balti liigast rääkida, aga iga asi omal ajal. Hetkel on meie eesmärgid Eestiga sarnasemad ning kasvame siit üheskoos edasi."

Leedulastel on küll nende suur lipulaev Kaunase Žalgirise näol, kuid Šnepsi arvates ei peegelda korvpall nende riigis valitsevat (majandus)seisu korrektselt. "Nad kühveldavad oma korvpalliarmastuse tõttu sinna väga palju raha ning tegelikult pole see jätkusuutlik. Nende korvpall püsib eraettevõtjate peal ega peegelda riigi majanduslikku seisu. Raske hinnata kaua nad suudavad nii jätkata."

Loodavas Eesti-Läti liigas on meeskondade kaalukauss esiti veidi lätlaste poole kaldu, kuid Šneps ei usu, et see suures plaanis määravaks võiks saada. Omad mured on ka lätlastel ja seda peamiselt raamatupidamise poole pealt. 

Näitena toob ta Jekabpilsi meeskonna, kelle osalemine ühisliigas oli pikka aega kahtluse all. "Nende keeruline olukord sai alguse kohalike valimistega, kui omavalitsuses toimus võimumuutus," viitas Šneps linna toetuse langemisele. "Läti klubid kulutavad üldiselt üle oma võimete ega pole isemajandavad."

"Erinevate ambitsioonidega klubide soove on liigas keeruline rahuldada. Meie jaoks on väga oluline, et on olemas Riia VEF ja Kalev/Cramo. Samamoodi on tähtis Jekabpilsi olemasolu, sest nemad on oma noortesüsteemiga samuti Läti korvpallipüramiidis väga oluline osa. 

Ideaalmaailmas oleksime Jekabpilsile öelnud, et tehke oma asjad korda ja oodake, kuid paraku pole meil sellist järjekorda ukse taga, mis lubaks seda teha."