Ayrton Senna suri 26 aasta eest 1. mail.Foto: Vida Press
Vormel 1
1. mai 2021, 12:13

Are Elleri meenutus traagilisest päevast: „Senna oli õnnetuse hetkel autos vaid reisija.“ (4)

Täpselt 27 aastat tagasi tabas spordimaailma tragöödia: Imola ringrajal toimunud õnnetuses suri kolmekordne vormel 1 maailmameister Ayrton Senna.

Tänavu märtsis tähistanuks brasiillane 60. sünnipäeva. „Keke Rosberg ütles kohe, et see on läinud mees,“ meenutas traagilist pühapäeva legendaarne kommentaator Are Eller, kes vaatas sõitu raja ääres.

Vaid viiv varem olid arstid suurel kiirusel vastu seina sõitnud Ayrton Senna masinast välja tõstnud. „Kogenud piloot saab sõitja pea asendi põhjal olukorrast aru,“ kirjeldas Eller. Mõni tund hiljem selguski, et 34aastane Brasiilia võidusõiduäss oli surnud silmapilkselt.

„Keke Rosberg ütles kohe, et Senna oli õnnetuse hetkel autos vaid reisija,“ kinnitas Eller. Kohale jõudnud arstid tõstsid Brasiilia vormelitähe masinast välja ja võistluspaika saabus rusuv vaikus. „Äkki löödi vaikuses üks vormel käima, sest Barrichello sõitis boksist õnnetuspaika. Hiljem taheti teda trahvida, sest ta rikkus kõiki turvanõudeid,“ kirjeldas Eller Imola ringil toimunut. Tema meelest oli Brasiilia sõitja käitumine arusaadav. „Hingeliselt oli ta südamlik ja tahtis olla Senna helikopterisse tõstmise juures.“

Senna 60. juubeli puhul meenutasid legendi Are Eller, Märt Elbre ja Tarmo Klaar. Pikemat lugu saab lugeda siit.