Iraan alustas 20 protsendini rikastatud uraani tootmist.Foto: EPA/Scanpix
Maailm
4. jaanuar 2021, 13:53

TUUMALEPPE RIKKUMINE: Iraan alustas taas uraani 20% rikastamist (4)

Iraani valitsuse esindaja Ali Rabiei ütles esmaspäeval Mehri uudisteagentuurile, et riik naasis maa-aluses Fordow' tuumarajatises uraani 20% rikastamise juurde. Sellisel tasemel rikastamine on aga täielikult vastuolus 2015. aastal sõlmitud tuumaleppega, mida Iraan on ka varem rikkunud.

Valitsuse kõneisik Ali Rabiei mainis, et uraani rikastamise protsess Fordow' rajatises asuvates tsentrifuugides algas president Hassan Rouhani korraldusel esmaspäeva hommikul. Rabiei märkis, et Qomi linna lähedal asuvas tuumarajatises alanud protsessist teavitati aasta esimesel päeval ka rahvusvahelist aatomienergia agentuuri (IAEA). Kõneisiku sõnul valmib esimene laar rikastatud vormis uraani (UF6) juba lähitundide jooksul. 

Iraani parlament kiitis detsembris heaks plaani, mis kohustab riiklikku aatomienergia organisatsiooni (AEOI) tootma aastas vähemalt 120 kg 20 protsendini rikastatud uraani. Samuti keelati ÜRO järelvalve riigi tuumarajatiste üle. Iraani valitsus andis lubaduse uraani rikastamise määra viiekordselt tõsta, kui lääneriigid ei leevenda riigile kehtestatud sanktsioone. Nüüd viidi lubadus täide.

2015. aastal jõustunud Iraani tuumalepe sõlmiti Iraani, P5+1 (viie ÜRO julgeolekunõukogu alalise liikme (Hiina, Prantsusmaa, Venemaa, Ühendkuningriigi, Ameerika Ühendriikide) ning Saksamaa) ja Euroopa Liidu vahel. Uraani 20% rikastamine on leppe järgi keelatud (lubatud on 3,67%).

USA taganes tuumaleppest ühepoolselt 2018. aastal. USA lahkumise ja Washingtoni kehtestatud sanktsioonide taustal asus Iraan seda 2019. aastal korduvalt rikkuma. Praegune käik on Iraani seni suurim üleastumine võrdlemisi ebaefektiivsest leppest.