Kelly Sildaru 2020. aasta X-mängudelFoto: Zuma/Scanpix
Talisport
30. jaanuar 2021, 20:13

BLOGI | Sildaru tegi kohe X-mängude alguses põlvele haiget ja rohkem starti ei tulnud (21)

Reede hilisõhtul pidi X-mängude avastardi tegema Kelly Sildaru, kuid eestlanna vigastas Big Airi hüpete soojendusel põlve ja tunnistas, et tema võistlus võib olla lõppenud. Nii laupäeva õhtul selguski.

Sildaru ütles reede öösel vastu laupäeva, et Eesti aja järgi öösel kavas olnud rennisõidus ta kindlasti ei osale, suure küsimärgi all on ka laupäeva õhtul toimuv pargisõit. „Hetkel ma näen, et starti minek ei ole võimalik,“ tunnistas Sildaru. „Aga kunagi ei tea: äkki juhtub ime, ärkan hommikul ja asjad on muutunud,“ rääkis eestlanna öösel.

Big Airi kulla võitis šveitlanna Mathilde Gremaud, kelle kaks parimat sooritust andsid kokku 91 punkti. Teisena lõpetas Kanada esindaja Megan Oldham (77) ja kolmandana hiinlanna Eileen Gu (73).

Rennisõidus võidutses 17aastane hiinlanna Eileen Gu, hõbe- ja pronksmedali võitsid kanadalannad Cassie Sharpe ja Rachael Karker.

Täna õhtul selgus, et Sildaru ei tulnudki starti ka pargisõidus ehk ühtegi võistlus ta X-mängudel kaasa teha ei saanud.

Enne X-mänge:

18aastane Sildaru on X-mängudel kuuendat korda, seni on tal ette näidata üheksa medalit. Kui eestlanna jõuab Aspenis poodiumile, siis tõuseb ta X-mängude ajaloo kõige edukamaks teismeliseks. Hetkel jagab ta rekordit jänkide Shaun White’i ja Nyjah Hustoniga.

Big Airi hüpetes on Sildaru võitnud kaks hõbemedalit (2017. aastal Aspenis ja Norras) ja ühe pronksi (2019. aastal Aspenis). Möödunud hooajal Aspenis ja 2016. aastal Norras jäi ta esimesena poodiumilt välja.

„Eks mul on kõikidel aladel samad eesmärgid,“ sõnas Õhtulehele Sildaru, kes läheb starti kõigil kolmel freestyle-suusatamise alal (Big Airi hüpped, rennisõit, pargisõit). „Tahan igal võistlusel endast maksimumi anda ja tunda, et jäin endaga rahule.“ 

Big Airis võivad sportlased 30 minuti jooksul teha nii palju katseid, kui selle ajaga jõutakse, kuid arvesse lähevad kaks paremat sooritust. Kohtunikud hindavad trikkide raskusastet, mitmekesisust ja teostust, kuid arvestakse ka originaalsust.

Sildaru esimene start ehk Big Airi hüpped on kavas reede täna kell 23. Laupäeva varahommikul kell 4 sõidab ta rennisõitu ning õhtul kell 20 võistleb pargisõidus.

23:05
Ohtuleht.ee

Nagu oligi eilse kukkumise järel karta, siis pargisõidus Sildaru ei osalenud, võidu noppis Eileen Gu. Sellega on eestlaste jaoks seotud alad X-mängudel läbi.

16:53
Ohtuleht.ee

Eestlanna loobus öösel toimunud rennisõidust, kahtlane on ka osalemine täna ehk laupäeva õhtul kavas olevas pargisõidus.

16:53
Ohtuleht.ee
23:53
23:49

Ja võistlus on läbi. Mathilde Gremaud võttis seljavõidu 91 punktiga. Teisena lõpetas Kanada esindaja Megan Oldham (77) ja kolmandana hiinlanna Eileen Gu (73), napilt jäi poodiumilt välja jänki Caroline Claire (71).

23:40

Gremaud teeb võimsa hüppe! Kolmandal katsel kahekordset cork'i tehes kukkunud šveitslanna üritas sama trikki uuesti ja seekord õnnestus. Visadus viib sihiline! Naisel on koos 91 punkti ja suure tõenäosusega noppis ta sellega kulla. Või suudab veel keegi üllatada?

23:37

Täna Sildaru võistlema ei tule, eks näis, mis saab homme.

23:37

Kelly Sildaru andis Delfi Spordile teada, et tal oli soojendusel ühel hüppel vähe hoogu ning ta maandus nukki. 

23:32

Seis kolmanda vooru järel:

1. Oldham 77 
2. Höfflin 66
3. Gremaud 59
4. Atkin 59 
5. Gu 54
6. Claire 46

23:30

Kukkumistest rääkides... Eesti kommentaatorid rääkisid Go3 eetris, et viimasel soojenduskatsel kukkus üks sportlane ning spekuleerivad, et see võis olla Sildaru.

23:30

Kolmandas voorus on olnud kaks suuremat kukkumist. Gremaud sai vist tõsisemalt viga, sest võistlus jäi nüüd paariks minutitiks pausile.

23:22

Seis teise vooru järel:

Avavoorus kukkunud Gremaud teeb nüüd puhta switch double cork 1080 ja teenib 45 silma. Kuna ta avahüppel kukkus, siis parandamisruumi on tal korralikult ja kokkuvõttes sihib ta kindlasti medalit.

1. Oldhami 77 
2. Atkin 59
3. Gu 54
4. Claire 46
5. Gremaud 45
6. Höfflin 39 

Võistlemas ongi vaid kuus naist, sest Tanno murdis treeningul käeluu ja Sildaru stardis pole.

23:15

Aga Sildaru pole ka teises voorus. Tundub, et Sildaru ongi Big Airi võistluse vahele jätnud

23:15

Esialgu on võistlejad järjest paugutanud trikki switch double cork 1080. Claire saab teise katse eest 10, Atkin 32 ja kukkunud Gu 12 punkti.

23:11

Seis peale esimest vooru:
1. Gu
2: Claire
3. Oldham

Kus on Sildaru? Täpselt pole teada, aga väidetavalt jättis eestlanna esimese vooru vahele.

23:10
Eigo Kaljurand

17aastane Eileen Gu alustab double cork 1080-ga, mis viib ta 41 punktiga liidriks.

23:07

Claire saab avahüppe eest 36 punkti ja Atkin temast üheksa silma vähem. Maksimaalselt on soorituse eest võimalik saada 50 punkti.

23:07

Esimene naine Caroline Claire on rajal!

hüpete stardijärjekord on järgnev:

1. Caroline Claire (USA)
2. Isabel Atkin (Suurbritannia)
3. Eileen Gu (Hiina) 
4. Kelly Sildaru (Eesti)
5. Sarah Höfflin (Šveits)
6. Megan Oldham (Kanada)
7. Mathilde Gremaud (Šveits)

23:05

Esimene naine Caroline Claire on rajal!

hüpete stardijärjekord on järgnev:

1. Caroline Claire (USA)
2. Isabel Atkin (Suurbritannia)
3. Eileen Gu (Hiina) 
4. Kelly Sildaru (Eesti)
5. Sarah Höfflin (Šveits)
6. Megan Oldham (Kanada)
7. Mathilde Gremaud (Šveits)

23:02

Möödunud aastal võitis Aspenis Big Airi Tess Ledeux, kelle järgnesid Mathilde Gremaud ja Sarah Hoefflin, Sildaru oli neljas. Ala suursoosik Ledeux jääb tänavu mängudest eemale, kuid teised kaks medalisti on stardijoonel.

Loe rohkem