USA president Joe Biden.Foto: Reuters/Scanpix
Maailm
6. veebruar 2021, 16:01

Iraani tippdiplomaat kutsub Bidenit tuumalepet taastama (4)

Iraani välisminister kutsus Washingtoni üles kiiresti tegutsema, et naasta tuumaleppe juurde tagasi, viidates sellele, et parlamendi vastuvõetud õigusaktid sunnivad valitsust karmistama oma tuumapoliitikat, kui USA ei leevenda sanktsioone 21. veebruariks.

Mohammad Javad Zarif viitas ka juunis toimuvatele valimistele Iraanis. Kui võimule pääseb karm president, võib see tehingut veelgi ohustada, vahendab Reuters. 

„Aeg hakkab ameeriklaste jaoks otsa saama, nii parlamendi seaduseelnõu kui ka Iraani aastavahetusele järgneva valimisõhkkonna tõttu," ütles Zarif laupäeval avaldatud intervjuus ajalehele Hamshahri.

Iraani uus aasta algab 21. märtsil.

Iraani parlament võttis detsembris vastu seaduse, millega määrati sanktsioonide leevendamiseks kahe kuu pikkune tähtaeg. President Joe Bideni administratsioon uurib võimalusi taastada 2015. aasta tuumalepe, mille Iraan sõlmis suurte maailmariikidega, kuid millest loobus sanktsioone taastanud endine president Donald Trump 2018. aastal.

Iraani valitsuse esindaja Ali Rabiei ütles 1. veebruaril Mehri uudisteagentuurile, et riik naasis maa-aluses Fordow' tuumarajatises uraani 20% rikastamise juurde. Sellisel tasemel rikastamine on aga täielikult vastuolus 2015. aastal sõlmitud tuumaleppega, mida Iraan on ka varem rikkunud.

Biden on öelnud, et kui Teheran naaseb kokkulepe rangele järgimisele, järgib Washington eeskuju ja kasutab seda hüppelauana laiemale lepingule, mis võib piirata Iraani raketiarendust ja piirkondlikku tegevust.

Teheran nõuab, et Washington leevendaks sanktsioone ja välistas laiemate julgeolekuküsimustega seotud läbirääkimised.

„Mida rohkem Ameerika prokrastineerib, seda rohkem ta kaotab ... ilmneb, et Bideni administratsioon ei taha end vabastada Trumpi läbikukkunud pärandist," ütles Zarif intervjuus.

„Me ei pea läbirääkimiste laua juurde naasma. Ameerika on see, kes peab laua äärde tulekuks pileti leidma,” lisas ta.