Tuuli Tomingas.Foto: AFP/Scanpix
Talisport
10. veebruar 2021, 17:24

Laskesuusatamise MMi esimesed kuldmedalid läksid Norrasse, Eesti finišeeris teise kümne lõpus (5)

Sloveenias Pokljukas toimuval laskesuusatamise MMil võitis avaalana kavas olnud 4 x 7,5 km segateatesõidu Norra koondis (0 + 11). Eesti nelik koosseisus Rene Zahkna, Kalev Ermits, Johanna Talihärm ja Tuuli Tomingas sai 19. koha. 

Maailmameistriteks tulnud võistkonda kuulusid Sturla Holm Lägreid, Johannes Thingnes Bö, Tiril Eckhoff ja Marte Olsbu. Norralaste järel võttis hõbemedali suurepäraselt lasknud Austria koondis (David Komatz, Simon Eder, Dunja Zdouc, Lisa Theresa Hauser), kel läks tiimi peale käiku kokku kaks varupadrunit. Võitjatele kogunes kaotust lõpuks 27,0 sekundit.

Pronksmedalid said kaela rootslased (Sebastian Samuelsson, Martin Ponsilouma, Linn Persson ja Hanna Öberg), kelle ankruvahetus Öberg suutis lõpusirgel napilt edestada ukrainlannat Olena Pidrušinat. Eesti läänenaabrid kasutasid kokku kaheksat varupadrunit ning jäid võitjatele alla 30,6 sekundiga.

Pikalt medalikonkurentsis püsinud Prantsusmaa teatenelik pidi lõpuks viienda kohaga leppima. Nende kolmandat vahetust sõitnud Anais Chevalier-Bouchet'l ei õnnestunud oma teises lasketiirus viimast märki tabada ning pidi seetõttu siirduma trahviringile. Seal kulus väärtuslikku aega ning neist möödusid Ukraina, Rootsi ja Austria.

Eestil kogunes norrale kaotust 5.06,3. Avavahetust sõitnud Zahkna andis teate üle 19. kohal, Ermits suutis seda positsiooni säilitada. Talihärm loovutas kaks kohta ning kuigi Tomingasel õnnestus ankruvahetuse esimese poolega tõsta Eesti korraks 17. positsioonile, siis lõpus ta pisut kangestus. Finišisirgel möödus meie teatenelikust ka Slovakkia koondis ning nii läks kokkuvõttes kirja 19. koht (0 + 8).

Talihärmal sõidu kohta erilist kommentaari polnud, ent talle meenus üks vahejuhtum.

"Mul on üks hästi põnev asi öelda. Nii, kui stardist ära läksin, siis silla all vaatasin, et mingi must asi liigub edasi-tagasi. Vaatasin, et hiir. Hiir jooksis! Muud põnevat väga öelda ei ole," lausus Talihärm naerdes finiši järel ETV 2-le. 

Tänase esitusega koondise kolmandat vahetust sõitnud eestlanna siiski rahule jääda ei saanud. "Suur pettumus. Aga arvan, et teame, miks need ajad võisid sellised tulla," lisas Talihärm.

Teist vahetust sõitnud Ermits tõdes, et sõit kulges talle keeruliselt.

Tegelikult läks juba esimesest ringist raskeks. Pakuti päris hea rong, mille taga sõita, aga ei püsinud absoluutselt. Oli üks pikimaid 7,5 km," sõnas Ermits.

Avavahetust sõitnud Zahkna sõnul jättis rajatingimustele oma jälje viimastel päevadel olnud sulailm.

"See, et lund sajab, pole midagi uut. Aga kuna eelmised päevad on hästi kõva sula olnud, siis rajal on tasakaaluga üpriski kõva võitlemine. Siin on ka varasematel päevadel väikesed augud löödud, kepp läheb kümme korda iga ringi jooksul neist läbi. Pole kõige kvaliteetsem rada, aga kui külmemaks läheb, siis lähevad olud kindlasti paremaks," selgitas Zahkna.

27 võistkonnast lõpetas sõidu 24. Võistluse pidid katkestama Rumeenia, Lõuna-Korea ja Kasahstani koondised, kes jäid liidritest ringiga maha.

Loe ka, kuidas eestlased MMiks valmistusid.

Kokku osaleb tänases sõidus 27 võistkonda.

17:28
17:27

Sõidu teisel poolel eestlanna pisut kahvatus. Lõpusirgel möödus meist veel Slovakkia koondis.

17:26

Tomingas tõi Eesti lõpuks finišisse 19ndana. 

17:25

Soome jõudis finišisse. Hetkel on sõidu lõpetanud 13 võistkonda.

17:22

Hõbe Austriale, Öberg edestas põnevas lõpuheitluses Pidrušnad ning tõi Rootsile pronksmedali.

17:20

Röiseland on finišis! Norra on maailmameister!

17:18

Röiselandi edu on kahanenud 23,8 sekundi peale, kuid Norra kullas ei tohiks kahtlust olla.

17:17

Viimasest lasketiirust lahkus teisena Austria, Öberg tõstis Rootsi kolmandaks!

17:16

Hõbemedali nimel võitlevad Austria ja Ukraina.

17:14

Norra liigub kindla kulla suunas, Röiselandi edu 26,6 km peal oli Ukraina ees 49,3 sekundit.

17:13

Tomingas lasi maha kõik märgid ning tõstis Eesti kahe koha võrra, 19. positsioonile.

17:08
17:07

Tuuli Tomingas asus Eesti viimast vahetust sõitma 21. kohal, kaotust liidrile 4.42,4.

17:04

Norrale ja Ukrainale järgnevad Rootsi, Austria ja Prantsusmaa koondised.

17:03

Norra ankruvahetus Olsbu Röiseland läks rajale 39,3 sekundit enne Ukrainat.

17:01

Teist vahetust sõitnud Kalev Ermitsa põgus kommentaar ETV 2-le: "Tegelikult läks juba esimesest ringist raskeks. Pakuti päris hea rong, mille taga sõita, aga ei püsinud absoluutselt. Oligi üks pikimaid 7,5 km."

16:58

Talihärm saab kahe varupadruni abiga kõik märgid alla ning läheb oma teisest lasketiirust edasi 21. kohal.

16:57

Prantsusmaa läks trahviringile! Chevalier-Bouchet sai kenasti maha neli esimest märki, kuid viimasele ei õnnestunud pihta saada.

16:55

Norra edu Ukraina ees on 37,9 sekundit.

16:51

Ka Talihärmil läks tarvis kaht varupadrunit. Eesti langes 21. kohale ning kaotust Norrale on kogunenud üle kolme minuti.

Loe rohkem