Andrus Veerpalu.Foto: ALDO LUUD
Doping
15. aprill 2021, 09:37

Ametlik: rahvusvaheline suusaliit mõistis Andrus Veerpalu süüdi ja määras talle karmi karistuse (54)

Rahvusvaheline suusaliit (FIS) teatas oma kodulehel, et nende silmis on eestlane Andrus Veerpalu süüdi veredopinguga seotud tegevustes.

FIS kirjutas oma kodulehel, et „Aadrilaskmise“ nime all tuntud dopinguskeemis mõisteti Veerpalu Rahvusvahelise Spordiarbitraažikohtu (CASi) poolt süüdi 17. märtsil ning talle määrati kaheaastane võistluskeeld kõikidelt FISi võistlustelt. Eestlase karistus lõppeb 2023. aasta 17. märtsil ning FISi informatsiooni järgi ei ole Veerpalu otsust edasi kaevanud.

FISi kodulehelt saab lugeda, et Veerpalule pandi süüks eksimist rahvusvahelise suusaliidu antidopingu reegli 2.9 vastu. Selle järgi on keelatud igasugune dopingutarvitamise abistamine, selle planeerimine või kinnimätsimine.

2019. aasta 27. veeburaril korraldasid Saksamaa ja Austria politsei ühisoperatsiooni „Aadrilaskmine“, mille tagajärjel vahistati eestlastest Andreas Veerpalu ja Karel Tammjärv. Samal päeval vahistati Saksamaal Erfurdis veel kaks inimest, kellest üks oli spordiarst Mark Schmidt, kes sportlasi veredopinguga varustas. Hiljem tunnistas dopingutarvitamist Algo Kärp. Skeemiga olid seotud ka treenerid Mati Alaver ja Andrus Veerpalu, kelle juhendamise all treeninud Aleksei Poltoranin jäi samuti vahele keelatud võtete kasutamisega.