VÕIMAS! Charles Leclerc näitas ka Austraalias ülejäänutele tagarehve.

Foto: AFP/Scanpix
Vormel 1
10. aprill 2022, 09:38

VORMELIBLOGI | Leclerc pistis Austraalias taskusse hooaja teise etapivõidu

Vormel 1 hooaja kolmas etapp kihutati Austraalias Melbourne'i ringrajal. Üsna sündmustevaeselt kulgenud võidusõidu kiireim mees oli MM-sarja üldliider Charles Leclerc (Ferrari).

Stardist saadi minema suurema draamata, kuid kolmandal ringil toimus esimene märkimisväärne sündmus, kui kaheksandalt stardikohalt rajale pääsenud Carlos Sainz (Ferrari) kaotas järjest positsioone, sõitis rajalt välja ning lõpetas võistluse sootuks turvaalal liiva peal. Rajale tuli esimest korda turvaauto.

Paraku jäi see tükiks ajaks ka viimaseks märkimisväärsemaks sündmuseks ja kui enne etappi võis vargsi arvata, et ehk muudavad neli DRSi ala ja senisest kiiremad kurvid vormel 1 sarja kõige igavama etapi spektaakliks, siis nii paraku ei läinud. Kindlat liidrikohta hoidis Leclerc, kellele järgnesid valitsev maailmameister Max Verstappen (Red Bull) ja George Russell (Mercedes). Vaid 27. ringil, kui vahepeal taas rajale tulnud turvaauto sealt lahkus, läks eesotsas vähe kõvemaks madinaks, kuid siiski jäi esikolmik samaks. Tõsi, üheksa ringi hiljem pääses Sergio Perez (Red Bull) mööda Russellist ja tõusis ise kolmandaks.

Seejärel võis juba tunduda, et esikolmik ongi paigas, kuid võta näpust! Verstappeni hoog rauges korraga drastiliselt ning Red Bulli tiim käskis hollandlasel masina raja äärde parkida. Mootorist tuli suitsu ja paistis ka leeki ning oligi kõik – valitsev maailmameister pidi tehnilise rikke tõttu katkestama juba hooaja teise võidusõidu. Väidetavalt oli hakanud lekkima Verstapppeni vormeli jahutusvedelik.

Sellega olid aga etapi kõik olulised sündmused ka lõppenud ning Leclerc võttiski hooaja teise etapivõidu, kihutades välja (nagu ka kahel eelmisel etapil) ka kiireima ringiaja. Finišis edestas ta Perezit 20,524 ja Russelli 25,593 sekundiga. Punktikohale mahtusid veel Lewis Hamilton (Mercedes), Lando Norris (McLaren), Daniel Ricciardo (McLaren), Esteban Ocon (Alpine), Valtteri Bottas (Alfa Romeo), Pierre Gasly (Alpha Tauri) ja viimaselt kohalt startinud Alexander Albon (Williams).

Leclercil on MM-sarja üldliidrina koos 71 punkti, teine on Russell 37 ja kolmas Sainz 33 punktiga. Järgnevad Perez (30), Hamilton (28) ja Verstappen (25). Hooaja neljas etapp kihutatakse 24. aprillil Itaalias Imola ringrajal.

09:35

Esikümme ka graafiliselt (kliki pildil):

09:33

Ning ongi taaskord üpris sündmustevaeselt kulgenud Austraalia GP lõppenud! Leclerc esimene, Perez teine ja Russell kolmas.

Punktikohale mahuvad veel Hamilton, Norris, Ricciardo, Ocon, Bottas, Gasly ja viimaselt kohalt startinud Albon.

09:31

Algas viimane ring ning vist ikka mingeid tiimikorraldusi Mercedes ei tee. Hamilton jääb Russellist 2,3 sekundiga ja tundub, et Russellil lubatakse poodiumile tõusta. Leclerc samal ajal vajutab kõvasti gaasi, et saada enda nimele ka kiireim ringiaeg ja lisapunkt.

09:25

Viis ringi lõpuni, Leclerci edu Perezi ees 20,2 sekundit. Perez omakorda edestab Russelli 3,1 sekundiga ja Hamilton jääb Russellist maha 1,8 sekundiga.

09:18

Kümme ringi jäänud ning esikuuik täpselt sama nagu viimases postitus. Leclerc edestab Perezit 14,4 ja Russelli 20,2 sekundiga. Hamilton on neljas (+21,6) ja pole välistatud, et Mercedese tiim annab Russellile käsu lõpuks Hamilton endast mööda lubada.

09:12

45 ringi sõidetud ja nüüd siis esikolmik järgmine: Leclerc esimene, Perez teisena kaotab talle 13,2 ja Russell kolmandana 17,6 sekundiga. Hamilton neljas (+19,0), Norris viies (+32,2) ja Ricciardo kuues (+34,0).

09:08
09:05

Ja oh sa poiss! Verstappeni hoog raugeb korraga drastiliselt ning Red Bull käsib hollandlasel masina raja äärde parkida. Mootorist tuleb suitsu ja paistab ka leeki ning ongi kõik - valitsev maailmameister peab tehnilise rikke tõttu katkestama juba hooaja teise võidusõidu. Väidetavalt oli hakanud lekkima Verstapppeni vormeli jahutusvedelik.

Virtuaalne turvaauto ka rajal.

09:03

36. ringil saabki Perez Russellist mööda ja tõuseb kolmandaks. Vahe meeste vahel hakkab kohe ka suurenema ja võib vist arvata, et kui sõidus enam mingeid imelisi pöördeid ei tule, võib tänase esikolmiku ka ära lukku panna.

Õnneks muidugi motospordis tavaloogikad ei kehti ja sõit on läbi siis, kui ruuduline lipp on lehvinud.

09:00

Viaplay kommentaatorid mainivad tabavalt, et Leclerci Ferrari hüpleb Melbourne'i ringarajal nagu känguru, kuid sellest hoolimata tema edu järgnevate ees aina suureneb: 35 ringi sõidetud ja Verstappenit edestab Monaco kodanik 5,5 ja Russelli 9,1 sekundiga. Samas on Perez pannud omakorda Russelli surve alla ning vähemasti kolmandale kohale tõotab tulla veel tõsine andmine.

08:52

Paraku oli turvaauto lahkumise järgne madin vaid hetkeline ning 30 ringi järel on Leclerci edu Verstappeni ees jällegi 2,7 ja Russelli ees 4,7 sekundit. Vähemasti sai Perez mööda Alonsost ja tõusis neljandaks.

08:49

27. ringil sõidab turvaauto tagasi boksi ning nüüd hakkavad mehed alles kuuma andma! Verstappen võtab kohe ette Leclerci ja Russell omakorda Verstappeni - kuid tulu sellest ikkagi lõpuks ei tõuse ning esikolmik jätkab endises järjekorras: esimene Leclerc, teine Verstappen ja kolmas Russell. Järgnevad Alonso, Perez, Hamilton, Magnussen ja Norris.

08:42

Leclerc ja Hamilton boksi, Verstappen oli selle tembu ära teinud juba varem. Leclerc jätkab ikkagi liidrina, Verstappen teine ja Russell kolmas. Hamiltonil teatud raskusi ja tema kuuendal kohal.

Ent 24. ringil tuleb taas rajale turvaauto, sest seisma on jäänud Sebastien Vetteli Aston Martin. Kuidas see juhtus? Sakslane sõitis mingil põhjusel seina, tegi väikse pirueti ja „parkis“ oma masina otse rajale.

08:34
08:32

Ent. Kui ennist sai jagatud lugu, mis üritas musta valgeks rääkida ehk väita, nagu peaks tänavune Austraalia GP tulema üks äraütlemata põnev põristamine, siis seni - kui 40 ringi veel sõita - pole suurt millestki rääkida. Kui Sainzi katkestamine välja arvata, pole inimesed, kes pühapäevahommikusele vormelivaatamisele põõnutamist eelistasid, millestki ilma jäänud.

08:22

DSR aitabki Perezi Hamiltonist mööda kolmandaks, kuid Leclerc ja Verstappen jäävad mehhiklasest juba üsna kaugele. 12 ringi sõidetud ning Leclerci edu Verstappeni ees ligi 2 ja Perezi ees ligi 7 sekundit. Järgneb Briti kolmik Hamilton, Russell ja Norris.

08:19

Kui sõit kogub veel alles hoogu, siis võib tutvuda ühe pikema looga, mille tuum selles, et Austraalia GP kui tavaliselt üks hooaja igavamaid etappe peaks seekord olema hoopis põnevam!

08:16
08:14

Kokku sõidetakse Austraalias 58 ringi ehk 307,6 km. Nüüdseks on mehed juba mitu ringi kruiisinud turvaauto taga ning esikuuiku moodustavad Leclerc, Verstappen, Hamilton, Perez, George Russell (Mercedes) ja Norris.

08:10

Kolm ringi sõidetud ja esimest korda rajal turvaauto. Kaheksandalt stardipositsioonilt rajale pääsenud Carlos Sainzil (Ferrari) oli kohe algusest peale probleeme. Hispaanlane kaotas järjest positsioone, sõitis rajalt välja ning lõpetas võistluse sootuks turvaalal liiva peal.

Loe rohkem