Pildil on Tšehhis tegutseva Raadio Ukraina peatoimetaja Natalia Tšurikova.Foto: AP/Scanpix
Maailm
21. juuni 2022, 00:20

SÕJAKOKKUVÕTE | Ukraina keelustas kremlimeelsete muusikute teosed

NATO peasekretär Jens Stoltenberg ütles Saksa ajalehele Bild am Sonntag, et Venemaa sõda Ukrainas võib kesta veel aastaid. Kremli ajupesu tõkestamiseks keelas Kiiev raadiotes ja muidu avalikes kohtades ära Vene päritolu muusika – ehkki need, kellele sõda on vastumeelne, võivad sellest teada anda ning keelu alt pääseda.

  • Luhanski oblasti kuberneri Serhi Haidai sõnul on Vene relvajõud varastanud 15 000 tonni päevalilleseemneid ja 10 000 tonni teravilja. Ühtlasi lisas Haidai, et okupeeritud aladel koristavad venelased vilja.

  • Ukraina parlament hääletas häältega 259 : 8 Istanbuli konventsiooni ratifitseerimise poolt. Konventsiooni eesmärk on võidelda perevägivalla ja naistevastase vägivalla vastu. Mõned euroliidu liikmesriigid peavad selle ratifitseerimist Ukraina kandidaatriigi staatuse eeltingimuseks.

  • Ukraina ülemraada võttis 19. juunil vastu seaduse, millega keelustas nende Vene artistide muusika mängimise meedias ja avalikus ruumis, kes toetavad sõjas Venemaad. Piirangud tühistatakse, kui Ukraina saab tagasi kõik oma territooriumid. Seadus on isemoodi kaval, eeldades Vene artistilt omapoolset sammu: avaldust, millega ta kinnitab, et mõistab agressiooni hukka. Seadus puudutab ainult neid muusikategelasi, kel on Vene kodakondsus pärast 1991. aastat (kui Ukraina iseseisvus), ehk et Tšaikovski, Skrjabini ja Tsoi klassikalisi teoseid sellega ära ei keelata. Sama seaduse järgi ei tohi enam Venemaalt ega Valgevenest riiki tuua raamatuid. Raadiokanalid peavad hakkama kasutama senisest enam Ukraina oma muusikat ning edastama vähemalt 75% saadetest ukraina keeles.

Edasi lugemiseks: