HÜÜDJA HÄÄL KÕRBES: Saksmaa koondislased katsid enne esimest mängu oma suud – see jäi üheks väheseks mängijate poolt MMi ajal tehtud poliitilise alatooniga žestiks.

Foto: Pa Images / Scanpix
Jalgpalli MM
25. detsember 2022, 14:39

Mitte ainsatki MMi mängu vaadanud jalgpalliajakirjanik: Infantino tahtis, et me vaataks ainult, kuidas trussikutes mehed palli taga ajavad ja kõigil oleks väga fun

Nädal tagasi kulmineerus Kataris jalgpalli MM. Argentina ja Prantsusmaa pakkusid finaalis ülivinge etenduse ning maailma jalgpalli katusorganisatsiooni FIFA president Gianni Infantino kuulutas pärast Lionel Messile karika üle andmist, et see oli kõigi aegade parim MM. Tõepoolest, Messi ja prantslaste superstaari Kylian Mbappé eepiline lahing oli kirsiks tordiks finaalturniiri sportlikule poolele ning teisalt vesi ka FIFA veskikividele, kes oli visalt tagunud trummi, et turniiriväliste teemade lahkamine tuleks tükkis täiega ära unustada.

Novembri alguses saatis Infantino MMil mängivate koondiste alaliitudesse kirja, milles pandi südamele, et mängijad keskenduks Kataris ikka jalgpallile, mitte poliitilistele avaldustele ja žestidele. Nii läkski: kui välja arvata Saksamaa koondislaste suu ette tõstetud peopesad enne nende avavooru kohtumist Jaapaniga, siis Katari avalikku või ridade vahel kritiseerimist MMi ajal jalgpallurite poolt näha ega kuulda ei olnud. Nägemata jäi ka enne turniiri plaanitud algatus, et enamus Euroopa koondiste kaptenitest oleks käe ümber kandnud vikerkaarevärvides kaptenipaela – FIFA andis lihtsalt teada, et selle kandmine oleks toonud mängijale automaatselt kollase kaardi.

Edasi lugemiseks: