Toomas Hendrik IlvesFoto: Teet Malsroos
Sport | Muud alad
21. jaanuar 2014, 07:00

Ilves dopingust: karm või mitte, tõde peab selguma (12)

Miks ei osale Sotši olümpial Eesti president Toomas Hendrik Ilves – kas on see boikott või mitte?

Õhtulehe sporditoimetus üritas küsimuses selgust luua, aga päris konkreetset vastust ei saanud. "Nagu juba varem teatatud, ei osale president vabariigi aastapäeva eelse tiheda ajagraafiku tõttu olümpiamängudel külalisena. Eesti sportlastele ja nende treeneritele hoiab ta aga kindlasti pöialt," teatas presidendi kantselei, jättes otseselt vastamata, kas tegu on boikotiga või mitte.

Ka mitmed muud Õhtulehe saadetud olümpiat ja poliitikat puudutavad küsimused jäid vastuseta, küll aga vahendati presidendi seisukohta dopinguküsimuses, kus paljud kõrvaltvaatajad on asunud süüdlaste asemel materdama hoopis ajakirjanikke, süüdistades neid liigses kiirustamises ja spordi maine mustamises. "Teiseks on teil õigus: tõde, olgu see kui karm tahes, tuleks välja selgitada," ei näe president ajakirjanike tegevuses liigset kärsitust.

Lisaks Edgar Savisaarele sõidavad Sotši peaminister Andrus Ansip ja välisminister Urmas Paet. Mitmed maailma tipp-poliitikud loobuvad Sotši olümpial osalemast, nende hulgas USA, Saksamaa ja Prantsusmaa presidendid Barack Obama, Joachim Gauck ja Francois Hollande ning Suurbritannia peaminister David Cameron.

Siiski on vaid vähesed julgenud mitteminemist avalikult boikotiks nimetada. Kõige otsekohesemad on olnud Leedu president Dalia Grybauskaite ja Rootsi spordiminister Lena Adelsohn Liljeroth, kes teatasid, et nende boikoti põhjuseks on "inimõiguste rikkumised" Venemaal, Grybauskaite tõi teiseks põhjuseks Leedule kehtestatud majandussaktsioonid.