HALLO, KOSMOS, SIIN MAA!: Viktor Romanenkov kukkus vabakavas kaks korda ning lendas enamikust hüpetest liblikana läbi. Foto: AP/Scanpix
Sotši 2014
15. veebruar 2014, 08:00

Viktor Romanenkovi vabakava läks algusest lõpuni aia taha, aga 24. koht on Sotši olümpial Eesti koondise seni parim tulemus

Kooliraha sai nüüd kuhjaga makstud (13)

Kui iluuisutaja Viktor Romanenkov Sotši saabus, oli ta üpris veendunud, et vabakavale ehk 24 sekka asja pole. Läks küll vastupidi (loe: üle ootuste hästi), aga rahulolu spordimehe hinges pole, sest olümpiavõistluse teine pool ebaõnnestus kapitaalselt.

"Pettununa lähen koju. Pettununa. Vaatamata sellele, et vabakavale pääsesin," tusatses lõõtsutav Romanenkov pärast eilset vabakava, kus ta kaks korda kukkus ja enamikust hüpetest-kaskaadidest liblikana läbi lendas.

Ebaõnnestumise põhjuseks olla närvid. Õigemini nende puudumine. "Uisutasin halvasti. Üldse pole rahul. Pidin pikalt oma järjekorda ootama (Romanenkov oli oma grupi viimane ehk kuues uisutaja, mis tähendas, et oma järge tuli oodata pea tund aega – toim) ja närvid ei pidanud vastu. Pähe tulid mõtted, mis ei pea seal olema."

Tulemuseks katastroofiline vabakava. Plaanitud kaheksast hüppe-elemendist (kolm pidanuksid olema kaskaadid) ei õnnestunud Romanenkovil plaani järgi ja puhtalt sooritada ainsatki. Kolmest kolmekordsest hüppest kahel ta kukkus. Kolmest kaskaadist õnnestus ära teha vaid üks ja seegi mitte puhtalt ja plaani järgi. Ülejäänud hüpped jäid ühe- või kahekordseteks. Täielik läbipõlemine.

Romanenkov ei vaielnud vastu. Ta oli silmanähtavalt pettunud ja neljapäevaga võrreldes hoopis teine inimene. Kui pärast lühikava sammus ta Eesti ajakirjanikega juttu ajama sirge selja ja kummis rinnaga, siis eile oli samm lönts ja pilk otsis varbaid.

"Esimene kukkumine ei olnud nii hull. Küll aga kolmas element, kui lutz’us liblikat panin. Ei tea, mispärast seda juhtus. Üritasin end kokku võtta ja kontsentreeruda, sest üheksa elementi oli ju veel ees, aga ei õnnestunud enam mitte midagi korralikult ära teha," rääkis Romanenkov.

Ebaõnnestumise üks allikas võis olla tõik, et vabakava ta Sotšis peaaegu ei harjutanudki. Kogu aur läks lühikava võimalikult puhtaks timmimisele. "Ainult paar korda sõitsin vabakava Sotšis läbi, sest me ei mõelnud variandile, et vabakavale pääsen," sõnas lühikaval üllatuslikult 23. kohani küündinud Romanenkov.

Kuu aja pärast toimub Jaapanis Saitamas 2014. aasta MM. Mida tuleb teha, et saada sealt hooaja parim tiitlivõistluste koht (EMil sai Romanenkov täpselt sama koha, mis nüüd Sotši olümpial ehk 24.)?

"Enne MMi pean kahte kava harjutama. Ning võhma pean ka harjutama, et jaksaksin vabakava korralikult lõpuni sõita. Täna polnud mul lõpus enam jõudu. Eks kukkumised võtsid seda kõvasti ära. Kava lõpus tahtsin lihtsalt pidurdada ja mitte edasi sõita…"

Kui tehnika ja võhm on rohke trenniga arendatavad, siis närvikava tugevamaks muutmine on keerulisem ülesanne. Aga just seda Romanenkov enda sõnul kõige rohkem vajab. "Keskendumine, oskus end õigel ajal kokku võtta on väga-väga tähtis."

Loodetavasti sai kooliraha Sotšis makstud. Ja 24. koht on kahtlemata õnnestumine. Ühtlasi Eesti koondise seni parim tulemus.

Iluuisutamine

Meeste üksiksõit

1. Yuzuru Hanyu (Jaapan) 280,09 (101,45 + 178,64)

2. Patrick Chan (Kanada) 275,62 (97,52 + 178,10)

3. Denis Tan (Kasahstan) 255,10 (84,06 + 171,04)

24. Viktor Romanenkov (Eesti) 139,99 (61,55 + 78,44)