ERRi sporditoimetuse juhataja Marko Kaljuveer vabastatakse ametist.Foto: TEET MALSROOS
Spordiblogi
25. märts 2014, 22:52

KOMMENTAAR | Miks Marko Kaljuveer tegelikult ERRist kinga saab? (128)

Uudised, et Eesti Rahvusringhäälingu (ERR) juhatuse liige Hanno Tomberg lahkub 1. juunil omal soovil ametist ning sporditoimetuse juhataja Marko Kaljuveer vabastatakse ametist, on Õhtulehe andmetel tagajärg pikale ahelreaktsioonile, mille sütikuks – nagu Eestis kahetsusväärselt sageli kombeks – kadedus ja ärategemishimu nende suhtes, kes halamise asemel ise asju ette võtavad ja ära teevad.

Kui enne jõule vallandus poleemika 2014. aasta jalgpalli MM-finaalturniiri ERRis näitamise ja maksumuse üle, soovis ERRi juhatuse esimees Margus Allikmaa vallandada jalgpalli kaitsnud Kaljuveeri. Plaan jäi katki, kui Tomberg esitas ultimaatumi: kui läheb Kaljuveer, läheb ka tema.

Nüüd, pärast ERRi jaoks olulise olümpiaprojekti lõppu sai Allikmaa plaani juurde naasta. Miks Kaljuveer kolmapäeva hommikuks Allikmaa kabinetti on kutsutud? Allikmaa ise sporti ei tunne (näiteks soovis ta kehtestada reegli, et ETV spordiuudistes tuleb ette lugeda kõigi Eesti meistrivõistluste medalivõitjate nimed; ERRi sporditoimetus lükkas absurdse nõudmise konkreetselt tagasi), aga Reformierakonnas, kuhu Allikmaa 2000-2005 kuulus ja kellele ta oma ameti võlgneb, läheb sport korda paljudele.

Näiteks Neinar Selile, Jaak Salumetsale, Hanno Pevkurile ja Peep Aaviksoole. Juhtumisi kuuluvad kõik need mehed Eesti Olümpiakomitee (EOK) täitevkomiteesse.

EOK peasekretär Siim Sukles pole spordiajakirjanikega suheldes varjanud, et mitmed alaliidud leiavad, et meedia jätab neid ebaõiglaselt tähelepanust ilma. Allikmaa heitis Aktuaalses Kaameras Kaljuveerile ette, et suhted teatud spordialaliitudega pole kuigi head. Teeme puust ja punaseks selgeks, mida ERRi juhatuse esimees sellega silmas pidas.

Kaljuveerile ja ERRi sporditoimetusele võib teha etteheiteid mitmes aspektis, aga mitte põhimõtteliste valikute osas. Vankumatu jalgpalli MMi kaitsmine on tohutust vaatajate huvist lähtudes ainuõige ning Tour de France'i õiguste hankimine oli Rein Taaramäe 2012. aasta edu arvestades samuti ammendavalt loogiline samm.

Totral kombel üritati neid kahte võistlust teineteisele vastandada, kuigi tegelikult istuvad jalgpalli MM ja Tour de France ühes paadis, mis sõuab jõuliste tõmmetega kohalikust konnatiigist maailmamere suunas. Oravakõrvadega konnad krooksuvad seepeale nördinult.

Eestis kunagi suurt menu nautinud, aga koos totalitaarse režiimi langemise ja info vaba levikuga üha enam ja enam mõju, populaarsust ning kandepinda kaotavad spordialad ei taha leppida tõigaga, et inimesed otsustavad ise, milliseid spordialasid vaadata ja harrastada. Ning veel rohkem teeb neil minevikumeestel südame täis tõik, et ERRi sporditoimetusel on olnud jultumust ajaga kaasas käia selmet konnatiigis sulistada.

Kaljuveeri juhitud ERRi sporditoimetus on pööranud näo vaataja poole ja näidanud maksumaksja raha eest sporti, mis maksumaksjate enamikule korda läheb. Pallimängude, eriti jalgpalli, üha suurenev roll spordielus ei ole Eesti, vaid üleilmne trend.

Individuaalaladega, eriti tegijatenappuses vaevleva kergejõustikuga seotud inimestele – näiteks kergejõustikuliidu president Erich Teigamägi ja tema olulisel abil 2012 sügisel EOK presidendiks valitud Neinar Seli – ei mahu hinge, et ERRi sporditoimetus on sõltumatu ja mõtlemisvõimeline.

Õhtulehe esialgsetel andmetel tahab Allikmaa ERRi sporditoimetuse juhiks tuua kas Eesti Olümpiakomitee kauaaegse kontoritöötaja Anu Kaljuranna või korvpalliliidu peasekretäri Keio Kuhi. Mõlemal puudub igasugune ajakirjanduslik kogemus ja pädevus. Tule taevas appi!

Mida järeldame? Teatud Eesti juhtivate spordiametnike eesmärk on muuta ERRi sporditoimetus keskerakondliku pealinnameedia eeskujul mõtlemisvõimetuks, aga sõnakuulekaks infokanaliks. Õnneks töötavad ERRi sporditoimetuses profid, kes endale pähe istuda ei lase. See annab lootust, et pahatahtlik kitsarinnalisus lõpuks ikka kaotab.