ERRI nõukogu esimees Agu Uudelepp.Foto: Heiko Kruusi
Meedia
31. märts 2014, 20:50

ERRi nõukogu esimees Agu Uudelepp: jalgpall häirib, aga ka ühendab paljusid inimesi (12)

Vikerraadio tänases saates "Meediatund" selgitas Eesti Rahvusringhäälingu (ERR) nõukogu esimees Agu Uudelepp aluseid, millest lähtudes ERRi (spordi)programmi koostatakse.

Esmalt rõhutas Uudelepp, et seaduse järgi on ERR sõltumatu, mis tähendab, et seda juhivad nõukogu ja juhatus, mitte mõni kolmas organisatsioon või spordialaliit. Spordiprogrammi sisu otsustab aga sporditoimetus, nõukogul on olukorra mõjutamiseks kaks hooba: arengukava ja eelarve.

"Pahandus, mis oli seoses jalgpalli MMi ülekannete rahastamisega, pole uus asi, sest suurte spordivõistluste ülekandeõigused omandatakse palju aastaid ette. Oli teada, et tuleb maksta litsents ja katta ülekandekulud. Kui keegi ütleb, et ootamatult tuli välja, et sel suvel on ERRis palju jalgpalli, pole asju endale selgeks tehtud," rääkis Uudelepp ühest suurest tüliõunast.

"Nõukogu sisend juhatusele oli, et jalgpalli MMi õigusi kommertskanalile müüa ei tohiks. Kuigi jalgpall paljusid häirib, siis paljusid ta ühendab ja toob inimesi ERRi kanalile. Suvi, kus on nii jalgpall kui ka laulupidu, on ERRile väga ilus suvi."

Uudelepp märkis, et sporditoimetuse juhatajale Marko Kaljuveerile ülekandeõiguste eest võitlemise eest etteheidete tegemine on vale. "See oligi tema töö ja tol hetkel tegi ta oma tööd väga hästi. See ei ole koht, kus etteheiteid peaks tegema."

ERRi nõukogu esimees kaitses Kaljuveeri ka suurt furoori tekitanud Tour de France'i ülekandeõiguste osas, mis said hangitud Rein Taaramäe 2012. aasta edu foonil. Mullu oli Taaramäe kimpus tervisega ja eestlaste huvi Tour'i vastu kasin. "Tänavu võib juhtuda, et Tour'il sõidavad hästi kaks eestlast (Taaramäe ja Tanel Kangert – toim). Esimese vea pärast ei tohi minna radikaalseks," manitses Uudelepp.

ERRi üldistest eelistustest rääkides selgitas Uudelepp, et arengukavas on eelistatud spordialadena kirjas kergejõustik, jalgpall, korvpall ja võrkpall. "See on ERRis laiemalt läbi vaieldud ja spordialaliitudel ei tohiks etteheiteid, sest need on alad, mis on olnud traditsiooniliselt huvitavad. Kardan, et olukorda, kus kõik spordialaliidud leiaksid, et nende alale on pööratud piisavalt tähelepanu, on võimatu saavutada. Seaduses pole ERRi ülesannete seas kirjas, et peab näitama palju sporti."

Teatavasti teatas ERRi juhatuse esimeest Margus Allikmaa eelmisel teisipäeval, et kavatseb lõpetada töösuhte sporditoimetuse juhi Marko Kaljuveeriga. Allikmaa heitis Kaljuveerile ette jalgpalli liiga suurt eetriaega ja erinevate spordialaliitude pretensioone.

Allikmaa sammust tulenevalt esitas lahkumisavalduse juhatuse liige Hanno Tomberg. ERRi kollektiiv on tülis kindlalt Tombergi ja Kaljuveeri selja taga, nende toetuseks läkitati ERRi nõukogule kiri. ERRi sporditoimetus koostas nõukogule kirja, kus öeldi, et koostöö jätkamine Allikmaaga ei ole võimalik.

Kui algselt pidi Kaljuveeri viimane tööpäev olema 1. aprillil, siis praeguseks on olukord muutunud. Allikmaa on teinud Kaljuveerile ettepaneku jätkata tööd sporditoimetuse produtsendina ning Kaljuveer on võtnud mõtlemisaja.

ERRi nõukogu koguneb neljapäeval erakorralisele koosolekule, et osapooled ära kuulata ja olukorda arutada. "Skaala on servast serva – üks ots on see, et kolmest selle tüliga kõige rohkem seotud nimest ei jätka rahvusringhäälingus mitte keegi, kuni skaala teise otsani, et jätkavad kõik kolm. Mis need tõenäosused on, selle üle ma spekuleerima ei hakka," ütles Uudelepp.