Kristjan PortFoto: Heiko Kruusi
Doping
11. aprill 2014, 17:08

Kristjan Port Bernatski nimetatute koostöövalmidusest: nii ja naa (7)

Sihtasutus Eesti Antidoping lõi Vitali Bernatski varasemate väidete kontrollimiseks uurimiskomisjoni ning selle juhi Kristjan Pordi sõnul on Bernatski rääkinud neile sama juttu, mis ilmus nüüd ajakirjanduses seoses valedetektori testi kajastamisega.

„Bernatskil pole põhjust muud juttu rääkida," nentis Port. Valedetektori testi abil oli võimalik tuua avalikkusele välja nimed, kellest on dopinguarst rääkinud ka uurimiskomisjonile.

„Otsime kontakti kõigi inimestega, keda Bernatski on meile maininud," märkis Port. Kui koostööaltid nood inimesed on olnud? „Nii ja naa. Sügavamalt ei saa seda teemat kommenteerida, sest protsess on poole peal."

Kui praegu nimetas Port Bernatski tehtud valedetektori testi vajalikuks, siis kaks kuud tagasi tegi sama testi Kristina Šmigun-Vähi, soovimaks kinnitada, et ta pole keelatud aineid tarbinud. Ning toona märkis Port Õhtulehele testi kohta: „See ei ole tänapäeval üleüldse mingi tõe puhastamise instrument. Piisava harjutamisega on võimalik valedetektoreid petta."

Kas mehe seisukoht on kahe kuuga muutunud? „Valedetektor ei kuulugi dopingutuvastamise vahendite hulka. Ent Bernatskiga seotud protsessis kogume ka kõiki kaudseid tõendeid, igasuguseid infokilde, ja valedetektor kuulub informatsiooni kogumise maailma," vastas Port.