Kaks Portugali jalgpallilegendi, Eusebio ja Cristiano Ronaldo 2011. aastal. Foto: DANI POZO
Jalgpalli MM 2014 blogi
16. juuni 2014, 22:16

Ott Järvela | Eusebio jätkuvalt Portugali parim (8)

Portugali jalgpalli jaoks on 2014 olnud väga emotsiooniderohke. Nädal pärast Eusebio surma 5. jaanuaril, millega kaasnes suur kurbus ja lein, pakkus tervele riigile lohutust Cristiano Ronaldole omistatud 2013. aasta maailma parima jalgpalluri auhind.

Kui Ronaldo suutis mais lõpuks täita missiooni, miks ta ränga raha eest Madridi Reali osteti (tuua klubile ajaloo 10. Meistrite liiga võidu), lootis Portugal, et kapten suudab ka rahvusmeeskonnaga saavutada midagi sama suurt, võimsat ja imposantset, nagu Eusebio juhitud Portugal 1966. aastal, kui võideti MM-pronks.

Kaasaegne Portugal pole suurturniiridel mänginud kehvasti. Pigem vastupidi. EMil 2000 jõuti poolfinaali, EMil 2004 finaali, MMil 2006 poolfinaali, EMil 2012 samuti poolfinaali. Aga ükski neist saavutustest polnud eneseületus, millele võiks aastaid hiljem uhkusega tagasi vaadata.

Tänane 0:4 kaotus Saksamaale viitab, et sellist võimast mälestust ei suuda Portugal ja Cristiano Ronaldo oma poolehoidjatele pakkuda ka tänavusel MMil. Suureskooriline kaotus tähendab, et alagrupist edasipääsemiseks – võrdsete punktide korral loeb ju väravate vahe – vajab Portugal kuut, mitte nelja punkti. Keeruline.

Kurnava klubihooaja lõpusirge läbi vigastuse mänginud Ronaldo on küll MMiks tervenenud, aga talle nii omast vau-efekti portugallane tekitada ei suutnud. Ilma säärase sädemeta Portugal ei sütti ning Eusebio poolt 1966. aastal pakutud mälestus endale väärilist partnerit ei saa. Maailma parim jalgpallur Ronaldo peab seetõttu leppima, et Portugali kõigi aegade parim ta ei ole.